Home » Nieuws » Winterliefhebbers opgelet! Programma bekend van Wintermeeting 2022
Winter

Winterliefhebbers opgelet! Programma bekend van Wintermeeting 2022

Als je gek bent op de winter, dan is het interessant om je te verdiepen in de winters in Nederland. Tijdens de jaarlijkse wintermeeting worden onder andere de afgelopen winters in Nederland en die van het komende seizoen besproken. Aanmeldingen zijn nu voor deze editie geopend. Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Idee wintermeeting

In november 2014 ontstond het idee voor een wintermeeting, in een onderonsje na afloop van de ALV (VWK) tussen Sebastiaan en Paul. Ze bespraken het komende winterseizoen, in het bijzonder de verwachtingen volgens de inzichten van de Amerikaanse meteoroloog Judah Cohen. Al pratende kwam de suggestie om dit samenzijn jaarlijks te organiseren, zodat ook andere winterliefhebbers voorafgaand aan de winter hun mening konden geven over de afgelopen winter(s) en de verwachtingen voor het komende seizoen konden bespreken.

Helaas, door omstandigheden belandde het idee in de ijskast. Hoewel: een jaar later (2015) bracht Sebastiaan nog wel een groepje enthousiastelingen bij elkaar bij de tentoonstelling ‘Echte Winters’, schilderijen van wintertaferelen door negentiende eeuwse meesters. Bij het jubileum van de VWK, oktober 2019, spraken Paul en Sebastiaan elkaar voor het eerst weer en haalde Paul het oude idee van stal. Daarna ging het snel. Reinout van den Born bood zijn locatie in Wageningen aan en met op de kop af dertig enthousiastelingen was de zaal helemaal bezet. Na twee coronajaren, waarin de wintermeeting een online event werd, vanuit de studio van Gerhard in Apeldoorn, hopen we de wintermeeting nu voor het eerst sinds 2019 in een zaal met publiek te organiseren. Sinds 2020 presenteert Frank de Groot de meeting en verzorgt Gerhard de techniek. Met zijn vieren vormen we het wintermeetingteam.

Het programma

zaterdag 26 november
13.30u Zaal open.
14.00u Welkomstwoord door Frank de Groot.
14.05u Presentatie over Winterboeken door Sebastiaan Cobelens.
14.20u Presentatie door Paul Verheij over sneeuw en vorst in de winters van de tweede helft van de 19e eeuw.
14.40u Rondetafelgesprek 'Krijgen we ooit nog een strenge winter/Elfstedentocht?'
15.00u Pauze. Beelden van de weerfotograaf Stefan Verkerk.
15.20u Presentatie van Yorick de Wijs over Lente-kou.
15.35u Voordracht door Jelmer van der Graaff 'Meerweekse verwachtingen: Do's & Don'ts'.
15.50u Reinout van den Born spreekt zijn winterverwachting voor W23 uit, compleet met uitleg en achtergronden.
16.10u Rondetafelgesprek deel 2: Winterverwachting van 2023. Waar ging het mis in 2022? Het nut van winterverwachtingen voor de Lage Landen.
17.00u. Slotwoord door Frank de Groot.
17.30u Zaal sluit.

 

Aanmelden? Ga voor meer informatie naar de website.