Home » Nieuws » Wordt het orkaanseizoen dit jaar heftiger?
Tropische cycloon Catarina - foto via Pixabay

Wordt het orkaanseizoen dit jaar heftiger?

Inmiddels is het Noord-Atlantisch orkaanseizoen volop begonnen. En het ziet er naar uit dat het orkaanseizoen van 2020 wel eens een hele heftige zou kunnen worden. Dat is althans de verwachting van Amerikaanse weerdiensten.

Het Noord-Atlantisch orkaanseizoen loopt globaal van 1 juni tot 1 december, met een piek rond augustus en september, als de oceaan het warmst is. Maar dit jaar zou die piek wel eens veel eerder kunnen komen, en hoger kunnen zijn.

Groot aantal hevige stormen

Gemiddeld genomen heeft het orkaanseizoen tussen 1 juni en 1 augustus twee stormen die zo heftig zijn dat ze een naam krijgen. Maar het orkaanseizoen van 2020 heeft in die tijd al negen stormen van die intensiteit voortgebracht. Volgens datzelfde gemiddelde zou de negende storm met een jaar zich pas in oktober moeten voordoen, maar nu is dat al twee maanden eerder. En dan moet de werkelijke piek nog komen.

In een persverklaring van 6 augustus voorspelde de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) dat er dit seizoen 19 tot 25 stormen zwaar genoeg zullen zijn om ze een naam te geven. De NOAA verwacht dat zeven tot elf van die stormen zullen uitgroeien tot orkanen, waarvan er tussen de drie en de zes zelfs een zware orkaan kunnen worden.

Ingrediënten voor een heftig orkaanseizoen

De NOAA baseert die voorspelling op de huidige omstandigheden in zowel de Atlantisch Oceaan als de atmosfeer. Die zijn op dit moment een perfecte ‘kraamkamer’ voor zware stormen. Een sterke moesson in Afrika, een verzwakking van de passaatwinden, Noord-Atlantische Oscillatie en een opkomend El Niña dragen bij aan die omstandigheden.