Zeppelin meet Nederlandse luchtkwaliteit
Internationale wetenschappers hebben in mei twee weken met een Zeppelin laag over Nederland gevlogen. Ze deden dat om onderzoek te doen naar de relatie tussen luchtkwaliteit en het klimaat. Van stofdeeltjes is bekend dat ze slecht zijn voor de gezondheid maar daarnaast hebben ze ook een effect op het klimaat; sommige koelend, andere verwarmend. Er wordt daarom gezocht naar maatregelen die een positieve uitwerking hebben op zowel de luchtkwaliteit als het klimaat.
“Onderzoek naar luchtkwaliteit vindt normaal gesproken plaats door dichtbij de grond te meten, of op de 200 meter hoge KNMI-meetmast in Cabauw,” zeggen atmosferisch onderzoeker Laurens Ganzeveld en hoogleraar Luchtkwaliteit en atmosferische chemie Maarten Krol van Wageningen University die bij het project betrokken zijn. “Maar belangrijke luchtlagen tussen de 200 en de 2000 meter kun je daarmee moeilijk onderzoeken. Daarom is gekozen voor een Zeppelin. Daarin kun je veel meetapparatuur kwijt, hij vliegt precies op de goede hoogte en langzaam, en je kunt lokaal stijgen en dalen, bijvoorbeeld rondom de meetmast in Cabauw.”
Na het bezoek aan Nederland vliegt het luchtschip om de Alpen heen naar de vervuilde Po-vlakte in Italië en dan via Frankrijk weer terug naar Duitsland. In 2013 volgt een nieuwe missie, naar de veel schonere luchten boven de bossen in Finland.
De Zeppelin-campagne maakt deel uit van het Europese onderzoekproject PEGASOS (Pan-European-Gas-AeroSOl-climate-interaction Study) dat de relatie tussen chemische processen in de atmosfeer en klimaatverandering onderzoekt.
Bron: WUR