Zomer 2022 warmste zomer ooit gemeten in Europa
Uit de cijfers van klimaatbureau Copernicus blijkt dat de zomer van 2022 de warmste zomer ooit gemeten in Europa. Het op één na warmste jaar ooit gemeten was ook niet zo lang geleden, namelijk in 2020. Hoe warm was het precies en wat zegt dit over het klimaat?
Jaargemiddelde temperatuur
De jaargemiddelde temperatuur wereldwijd lag vorig jaar 0,3 graad Celsius hoger dan het gemiddelde van de periode 1991 tot en met 2020. Afgelopen zomer bereikte het kwik de op vier na hoogste temperatuur ooit. Zowel West- als Noord-Europa hadden vorig jaar te maken met intense en aanhoudende hittegolven. Hierdoor hadden veel landen te maken met droogte en bosbranden, waardoor er ook meer CO2-uitstoot was.
Concentratie CO2
De concentratie CO2 in de atmosfeer nam wereldwijd evenveel toe als de afgelopen jaren. De uitstoot van het veel sterkere broeikasgas methaan steeg harder dan gemiddeld, maar wel iets minder dan de recordstijging van de afgelopen twee jaar. In de publicatie 2022 Global Climate Highlights wordt nogmaals benadrukt dat de temperatuur in Europa in de afgelopen dertig jaar met meer dan tweemaal het wereldwijde gemiddelde is gestegen en sneller toeneemt dan in welk ander continent dan ook.
Temperatuurrecords
De eerste dagen van 2023 zijn ook warm begonnen in Europa. Op vele plekken zijn temperatuurrecords gebroken. In sommige gebieden lag de temperatuur 10 tot bijna 20 graden hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral in bergachtige gebieden zijn de gevolgen zichtbaar doordat er veel minder sneeuw lag dan in andere jaren en er dus minder geskied kon worden.
Warmste jaar ooit
In ons eigen land waren twee andere jaren gemiddeld warmer dan vorig jaar. Voor veel andere landen in West-Europa was het vorig jaar wel het warmste jaar ooit gemeten. Ook in grote delen van het Midden-Oosten, Centraal-Azië en China, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Afrika was het recordwarm.