Home » Nieuws » Zomer 2023: wat kunnen we verwachten?
Zon

Zomer 2023: wat kunnen we verwachten?

Woensdag 21 juni begint de zomer officieel, en langzamerhand begint het ook steeds duidelijker te worden wat we dit komende siezoen kunnen verwachten. Tot nu toe hebben we voornamelijk kunnen genieten van droog en zonnig weer, vaak vergezeld van een noordelijke tot noordoostelijke wind. Maar vanaf zondag lijken we eindelijk ook wat buienactiviteit te kunnen verwachten in onze omgeving. Wat er daarna gebeurt, is echter interessant. Zullen de hogedrukgebieden terugkeren en zal de zomer voortduren, of wacht ons na de langste dag een verrassing?

Tropische temperaturen

Weer.nl laat weten dat er op de weerkaarten nog steeds een hogedrukgebied boven IJsland te zien is, met een uitloper die zich uitstrekt over de Noordzee in de richting van de Wadden. Tegelijkertijd zijn er lagedrukgebieden te vinden op de oceaan en boven het oosten van Europa. Met name het lagedrukgebied op de oceaan lijkt de komende dagen een rol te gaan spelen. Dit zal geleidelijk veranderingen in het weer met zich meebrengen vanaf zondagavond. We kunnen storingen verwachten die vanuit het zuidwesten naderen, waardoor de kans op buien toeneemt. Met een wind die draait van oost naar zuidoost, kan het zondag - voordat de buien arriveren - nog behoorlijk warm worden. In het binnenland zijn zelfs tropische temperaturen niet uitgesloten.

Houdt het zomerse weer aan?

Naarmate we de langste dag naderen, zien we dat de zomer stevig zijn intrede heeft gedaan, zoals we aan het begin van dit verhaal al hebben opgemerkt. Hoewel er vanaf zondag enkele dagen buien ons land kunnen bereiken, lijkt dit slechts een kortstondige afwijking te zijn in het verdere verloop van de weersverwachting. Vanaf week 2 herstellen de hogedrukgebieden zich en blijven ze prominent aanwezig op de weerkaarten. Als dit scenario werkelijkheid wordt, kunnen we er zeker van zijn dat het zomerse weer aanhoudt tot eind juli. Mocht dit gebeuren, dan staat de zomer van 2023 op het punt om zich te scharen onder een van de warmste sinds het begin van de metingen.

Natuurlijk moeten we ons realiseren dat het weer nog steeds onvoorspelbaar is en er geen garanties bestaan. Verwachtingen kunnen soms niet uitkomen. In het belang van de Nederlandse natuur hopen we dat dit ook deze keer het geval zal zijn. Laten we niet vergeten dat de natuur gebaat is bij variatie en afwisseling.