September was natte nazomermaand
September was de natste maand in 13 jaar. Begin van de maand was het nog tropisch warm en ook later in september konden we genieten van rustig nazomerweer.
Gemiddeld over het land viel 110 mm tegen 78 mm als langjarig gemiddelde (1981-2010). Sinds 1901, toen landelijk 177 mm werd berekend, was september niet zo nat geweest. De meeste regen viel tussen 8 en 10 september. Het weerstation Hupsel in de Achterhoek kreeg in drie dagen 112 mm. De Achterhoek en de westelijke kustprovincies, waar het relatief warme zeewater in het najaar leidt tot verhoogde buienactiviteit, waren de natste gebieden van het land. Lokaal viel hier 175 tot 185 mm neerslag. Maastricht was met 66 mm het minst natte weerstation.
De Bilt noteerde een gemiddelde temperatuur van 14,5 graden, precies het langjarig gemiddelde. Vooral tussen 3 en 6 september was het warm met zomerse temperaturen van meer dan 25 graden en op 5 september op verschillende plaatsen ook tropische waarden boven de 30 graden. In het Limburgse Ell werd op 5 september 32,7 graden gemeten, de landelijk hoogste temperatuur van de maand. Die dag bleef het tot laat in de avond bijzonder warm, waardoor de etmaalgemiddelde temperatuur opmerkelijk hoog was. Het KNMI telde drie zomerse dagen tegen twee normaal in september.
De zon scheen gemiddeld over het land circa 143 uur tegen 147 uur normaal. Voor de laatste dagen van de maand waren zonnig met op veel plaatsen in vier dagen tijd ruim 40 uur zon. Het zuiden van het land kreeg de meeste zon, plaatselijk circa 160 uur.
Tijdens de heldere nachten aan het einde van de maand kwam het lokaal al tot de eerste vorst aan de grond, dat wil zeggen vorst op 10 cm hoogte. Op het weerstation in Heino kwam de temperatuur vlak boven de grond op drie dagen onder nul, maar de laagste 10 cm temperatuur (-2,5 graden) had de vliegbasis Twenthe.
Bron: KNMI.nl