Home » Nieuws » Waterhozen gesignaleerd bij Waddeneilanden
Uitzicht op waterhozen vanaf strand Kijkduin bij Den Haag, 27 augustus 2006.

Waterhozen gesignaleerd bij Waddeneilanden

Uitzicht op waterhozen vanaf strand Kijkduin bij Den Haag, 27 augustus 2006.Op 26 juni 2014 zijn de stranden van de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog ontruimd omdat er verscheidene waterhozen werden gesignaleerd. De medewerkers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waarschuwen mensen in de buurt van de stranden weg te blijven van het natuurverschijnsel. Een aantal van de waterhozen hadden een hoogte van honderden meters. 

Waterhozen

Waterhozen hebben de vorm van een trechterachtige slurf en ontstaan door snel draaiende luchtbewegingen. Wanneer deze luchttrechter het water raakt, zuigt het het water naar boven en ontstaat er een waterhoos. In Nederland komen dit soort waterhozen met name voor wanneer er buienwolken boven de Noordzee, het IJsselmeer en de Waddenzee zijn. 

Ontstaan waterhozen

Door het contrast tussen de koude lucht en warm zeewater kunnen waterhozen gemakkelijk ontstaan, vandaar dat ze hoofdzakelijk aan het einde van de zomer en de herfst plaatsvinden. Maar omdat de winter van 2014 zeer zacht was, is het zeewater dit jaar niet veel afgekoeld. Door de koude lucht die nu uit het noorden Nederland bereikt is er dus al in juni een contrast tussen het warme water en de koude lucht ontstaan. 

Record waterhozen

Jaarlijks komen er zo’n tiental waterhozen in Nederland voor. Het record staat op 17 augustus 1953, toen werden er in slechts anderhalf uur wel achttien waterhozen boven het IJsselmeer waargenomen. Waterhozen verliezen meestal hun kracht wanneer zij boven het land komen. Schade en slachtoffers door waterhozen zijn hierdoor zeldzaam. Het gevaar van een waterhoos is vooral aanwezig voor schepen en strandsporters. BronnenWeerplaza.nlAD.nl