De IJzelramp van ‘87
De winter van 2015-2016 was tot nu toe nauwelijks een winter te noemen. Warmterecords sneuvelden bij bosjes en december 2015 zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste december waarin het in De Bilt niet vroor sinds het begin van de metingen in 1901. Plaatjes van ontluikende bloemen domineerden het internet.
2016 is nog geen week oud en het weerbeeld is compleet anders. Althans, in een deel van het land. In de noordelijke provincies kondigde het KNMI een groot deel van 5 januari code rood af wegens ijzel. Het openbare leven leek even volledig tot stilstand te komen. Of juist niet, want het grote aantal mensen dat zich met botbreuken bij de eerste hulp meldde, getuigt van veel glijpartijen. Het openbaar vervoer reed niet of nauwelijks. Er viel genoeg ijzel om op straat te schaatsen.
Taferelen die leken op de gebeurtenissen van 2 maart 1987. Die dag ging de geschiedenis in als 'de IJzelramp'. Vooral het zuidwesten van Groningen, het oosten van Friesland en de provincie Drenthe werden getroffen door de hevige regenval. Er viel zo’n 25 tot 35 millimeter regen terwijl er temperaturen onder nul werden geregistreerd.
De flinke lagen ijs zorgden voor een ontregeling van de dagelijkse gang van zaken. Deze weeromstandigheden betekenden dat de wegen onbegaanbaar waren, bomen omvielen en sommige hoogspanningskabels braken. Na 2 maart werd het weer niet veel beter. Tot halverwege maart voor het 5 tot 10 graden.