Kans op smog in delen van Nederland
Volgens het RIVM is er in delen van Zuidoost Nederland kans op smog. In Limburg, de Achterhoek en het Oosten van Brabant is kans op smog door ozon.
Smog door ozon ontstaat vaak bij weinig wind, als de wind uit het zuidoosten komt. De smog wordt veroorzaakt door een grote concentratie van stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen in de lucht. Het zonlicht zet die stoffen om in ozon. Daarom is er in de winter nauwelijks kans op smog. Dan is de invloed van de zon te klein.
Informatieniveau en alarmniveau
Het RIVM waarschuwt een paar keer per jaar voor een kans op smog, maar dat betekent niet dat mensen zich meteen moeten wapenen met mondkapjes. Het gaat om een ‘informatieniveau’ een concentratie smog waarbij gevoelige mensen, astmapatiënten bijvoorbeeld, last van de luchtwegen kunnen krijgen. Mensen die minder gevoelig zijn, hebben over het algemeen nergens last van. Pas bij een nog veel hogere concentratie fijnstof in de lucht, geeft het RIVM een smogalarm. Dan kan iedereen last krijgen van de luchtwegen.
Problemen door warm weer
De warmte zorgt op meer manieren voor problemen. Bruggen lopen vast door de uitzetting en ook op het spoor zorgt het warme weer voor problemen. De droogte zorgt er daarnaast voor dat er op veel plaatsen een groot gevaar is op bosbranden. Ook hebben waterschappen hier en daar besloten de dijken te besproeien met water om te voorkomen dat de dijken uitdrogen en wegspoelen. Ook waarschuwen waterleidingbedrijven voor bruin water. Doordat veel mensen veel meer water gebruiken, kan de druk in de leidingen omlaag gaan.
22 juni 2017 was de warmste 22 juni ooit gemeten.