Nederlandse techniek de ruimte in om luchtkwaliteit te monitoren
Binnenkort gaat een nieuwe satelliet de luchtkwaliteit en broeikasgassen op aarde meten vanuit de ruimte. In september lanceert en Russische raket de Sentinel-5P satelliet, met aan boord het Nederlandse ruimte-instrument ‘Tropomi’.
Samenwerking van overheid en bedrijven
Het is onderdeel van het Europese project Copernicus, dat allerlei gegevens verzamelt over de aarde en deze vrij beschikbaar stelt. De Sentinel-satellieten zijn gebouwd in opdracht van de Europese Commissie. Talloze organisaties werkten eraan mee, zoals de ruimtevaartorganisatie ESA, en ruimtevaartbedrijf Airbus uit Leiden. Voor het wetenschappelijke gedeelte waren het KNMI en SRON verantwoordelijk. De overheid investeerde voor 80 miljoen in het project. De Nederlandse inbreng is dus groot en de missie geldt dan ook als hoogstandje van Nederlandse hightech.
Broeikasgas en luchtkwaliteit
Door technologische vondsten kon het meetinstrument veertig maal kleiner worden gemaakt, iets wat zeer belangrijk is in de ruimtevaart. Het apparaat gaat kijken hoe verschillende gassen zich gedragen. Waar zijn ze geconcentreerd, waarheen bewegen ze? Zo hoopt men zowel aan de verbetering van luchtkwaliteit als het tegengaan van klimaatverandering bij te dragen.
Bron: KNMI: Europese satelliet met Nederlands hart klaar voor lancering
Afbeelding: Wikimedia Commons