Nederlandse temperatuurrecords geven opwarming weer
In de winter kan het op een dag heter zijn dan op een dag in de zomer. Afgelopen jaar zijn er meerdere temperatuurrecords verbroken in Nederland. Elk jaar worden er dagrecords verbroken. Deze zijn afhankelijk van de weersituatie op dat moment. Dat het warmer begint te worden in Nederland is niet alleen te voelen, maar ook terug te zien in de analyse van het jaarlijkse hitte- en kouderecords.
Hoe worden records verbroken?
Voor ieder jaar kan door middel van dagelijkse temperatuurmetingen een aantal dagrecords vastgesteld worden. In het eerste jaar worden er altijd 365 records geplaatst. In elk jaar daarna worden de gemeten temperaturen vergeleken met historische metingen. Zo kan het aantal records geteld worden. In een klimaat dat niet verandert blijven de verwachte aantal records afnemen. Dit komt omdat het aantal hitte- en kouderecords in een klimaat zonder verandering vrijwel gelijk blijft. In een opwarmend klimaat is dit anders. Hier worden er meer hitterecords gevestigd dan verwacht en zijn het aantal kouderecords lager.
Nederland warmt op
Het patroon van een reeks maximum temperaturen gemeten in De Bilt laat zien dat het klimaat opwarmt. In de laatste jaren zijn er meer hitterecords dan kouderecords. 14 kouderecords en 149 hitterecords zijn er sinds 2000 gevestigd. De temperatuurrecords laten zien dat het klimaat in Nederland opwarmt.