Is de droogte eindelijk voorbij?
In februari heeft Nederland het flink te verduren gehad met overmatige regenval, en maar goed ook. Sinds de berucht droge zomer van 2018 viel er een hoop in te halen. Nog steeds is de nasleep van de vele regenbuien van februari merkbaar.
Rijke oogst
Met de vele bakken met regen die over ons land heen zijn gekieperd gedurende de afgelopen maanden, is er een flinke inhaalslag gemaakt om het grondwater weer op peil te krijgen. Sinds de berucht droge zomer van 2018 staat het grondwaterpeil op de meeste plekken in ons land dan ook eindelijk weer op normaal. Betekent dit goed nieuws voor de Nederlandse landbouw? Droogte-expert Jan Polman van Waterschap Rijn en Ijssel staat er positief tegenover in zijn gesprek met de NOS, al houdt hij zijn hart vast: "We hebben nog steeds gebieden waar het water laag staat voor de tijd van het jaar, dus we hopen dat er in maart nog wel de normale hoeveelheid neerslag valt. Dan gaan we met een wat geruster hart het groeiseizoen in." Akkerbouwer Bert Sloetjes uit de Achterhoek mag in ieder geval in zijn handjes knijpen. "Tot en met half mei heb ik geen last meer van droogte”, vertelt hij aan de NOS. “Pas sinds afgelopen weekend blijft er wat water staan op het land. Daarvoor was de grond na een halve dag droog als het een keer regende."
Maatregelen wateroverlast
De meeste boeren zijn weliswaar gelukkig, maar de hevige regenval heeft ook een keerzijde. Door de vele regenbuien is in de rivieren het water gestegen, zoals in de Maas en de Ijssel. De oevers staan onder water, waardoor veerponten moeite hebben met aanleggen. Hierdoor zijn afgelopen weekend de veerponten bij Baarlo, Kessel, Lottum, Arcen en Berg aan de Maas uit de vaart gehaald. Er zullen nog wel meer volgen, verwacht Rijkswaterstaat. Met name het noorden en westen van ons land hadden te maken met wateroverlast. Kades liepen onder in Vlaardingen, Zwijndrecht, Maassluis en Rotterdam. In het Gelderse Echteld moesten de werknemers van steenfabriek Wienerberger improviseren om bij hun werk te komen. Zo werd er een amfibievoertuig ingezet. "Hartstikke leuk, zo'n ritje", zegt een werknemer van Wienerberger tegen Omroep Gelderland, maar na een tijdje gaat de voorkeur toch uit naar gewoon weer met de auto naar werk. "De eerste keer is leuk, maar nu heb ik het wel gezien zo onderhand."
Uniek natuurverschijnsel: de heidebeek
Naast dat op de meeste plekken het grondwaterpeil weer op normaal staat, heeft de overmatige regen nog een excentriek lichtpuntje met zich meegebracht. Boswachter Henk Ruseler kon zijn ogen niet geloven toen hij door Nationaal Park de Hoge Veluwe liep; een oud smeltwaterdal heeft zich daar opgevuld met regenwater dat is gaan stromen, waardoor er een zeldzame heidebeek is ontstaan. "Dit is uniek in Nederland en komt bijna nooit voor", vertelt de boswachter aan Omroep Gelderland. "Het is werkelijk fantastisch."