Home » Nieuws » Wanneer spreken we van een hittegolf?
Foto via Pixabay

Wanneer spreken we van een hittegolf?

Een hittegolf is een term al snel terugkomt in het nieuws. Toch is lang niet elke warme periode zomaar een hittegolf. Maar wat is dan wel een hittegolf, en wat niet?

De definitie van een hittegolf

Het Nederlandse KNMI hanteert op haar website naar de volgende definitie van een hittegolf: "In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn". Het Belgische KMI hanteert dezelfde definitie, maar houdt dan als meetpunt het weerstation in Ukkel aan.
Simpel gezegd moet het voor een hittegolf in Nederland in De Bilt dus minimaal vijf dagen achter elkaar 25 graden of warmer worden en moet het kwik op drie van die vijf dagen minimaal de dertig graden halen. Om van een Belgische hittegolf te spreken, moet het meetstation in Ukkel die voorwaarden halen. Is het zes dagen 25 graden, maar is het twee dagen daarvan geen 30 graden of warmer, dan is er dus geen sprake van een hittegolf.

Regionale hittegolf

Wel kan het zijn dat er dan sprake is van een regionale hittegolf. Dan wordt er op een meetstation ergens in het land aan de voorwaarden voor een hittegolf voldaan, maar in De Bilt of Ukkel niet.

Records

Bij zowel regionale als nationale hittegolven is het belangrijk dat de temperatuur dagen achtereen hoog blijft. Één dag waarbij de temperatuur niet hoog genoeg komt, betekent meteen een einde van de hittegolf, of dat er helemaal niet van een hittegolf gesproken kan worden. Zoiets gebeurde in België in 2018. In dat jaar werden twee hittegolven opgetekend: een van van 13 tot 27 juli en een van 29 juli tot 7 augustus. Op 28 juli werd het in Ukkel net geen 25 graden, waardoor de eerste hittegolf eindigde. Als dat niet was gebeurd, was er sprake geweest van één hele lange hittegolf die het Belgische record uit 1947 verbroken zou hebben.

Meer weten over hittegolven? In Het Weer Magazine nummer 3-4 2020 gaan we hier dieper op in.