Home » Nieuws » Wetenschappers grillen hotdogs op lava IJslandse vulkaan
Lava

Wetenschappers grillen hotdogs op lava IJslandse vulkaan

Op vrijdag 19 maart barstte rond een uur of 10 ’s avonds (Nederlandse tijd) de IJslandse vulkaan Fagradalsfjall voor het eerst in bijna 800 jaar uit. De 200 meter lange spleet in de bodem van het schiereiland Reykjanes zorgde afgelopen week voor een bescheiden lava-uitstroom binnen een gebied van één vierkante kilometer. Wetenschappers stellen dat de uitbarsting zomaar nog maanden of zelfs jaren kan gaan duren. Veel mensen vinden het in ieder geval prachtig om te zien en zijn niet bang om de vulkaan te beklimmen voor wat unieke foto’s.

Jaarlijks groeit IJsland 5 centimeter

IJsland heeft wel vaker te maken met vulkaanuitbarstingen. In 2010 moest het vliegverkeer in heel Noord- en West-Europa enkele dagen stilgelegd worden door een uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Vulkaanas is namelijk gevaarlijk voor vliegtuigmotoren.

De oorzaak van de frequente geologische activiteit? Het land ligt precies op de grens tussen twee aardplaten: de Europese en Amerikaanse plaat. Beide platen worden van elkaar gescheiden door de Mid-Atlantische Rug, die door vrijwel de gehele Atlantische Oceaan van noord naar zuid loopt. Jaarlijks bewegen de Europese en de Amerikaanse plaat enkele centimeter uit elkaar door de aangroei van nieuwe aardkorst. Hierdoor ‘rekt’ IJsland ieder jaar zo’n 5 centimeter op. Dit proces leidt regelmatig tot aardschokken en vulkaanuitbarstingen.

Vulkaan beklimmen

Inmiddels is het vliegverkeer van en naar de luchthaven Keflavik uit voorzorg stilgelegd. Zo’n 40 kilometer verderop merken de inwoners van de hoofdstad Reykjavik ook dat de vulkaan actief is. De lucht kleurt daar namelijk rood door de vulkaanstof. Ondanks dat de overheid de bevolking heeft opgeroepen om rustig te blijven en niet richting de uitbarsting te gaan, beklimmen veel IJslanders de vulkaan om het spektakel van dichtbij te bekijken. Wetenschappers grillen zelfs hotdogs op de hete lava!