Ergste droogte in Europa in 500 jaar
In maar liefst vijfhonderd jaar is het in Europa niet zo droog geweest als nu. Tot die conclusie kwam European Drought Observatory, een organisatie die onder de Europese Commissie valt. Voor planten en dieren in Nederland heeft dat ook grote gevolgen.
Alarmfase
Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa is het op dit moment heel erg droog. Het is zelfs zo droog, dat maar liefst twee derde van het continent in staat van alertheid is. Voor onder andere de binnenvaart, elektriciteitsproductie en opbrengst van bepaalde gewassen heeft dat gevolgen. Volgens een rapport van een Europese onderzoeksinstelling gold op 10 augustus voor 47 procent van het Europese grondgebied een waarschuwingsniveau voor droogte. Van de onderzochte regio’s heeft 17 procent de alarmfase bereikt. De European Drought Observatory waarschuwt dat dit de ergste droogte lijkt te zijn in 500 jaar en dat het vanaf deze maand nog droger zal worden.
Invloed op begroeiing
De droogte en de hoge temperaturen leiden tot een klimaat dat haast mediterraans genoemd kan worden. Dat heeft ook een effect op de begroeiing, want planten die hier al jaren groeien zijn gewend aan veel regen. Andere planten, die bijvoorbeeld ook in Zuid-Europese landen voorkomen, beginnen zich steeds beter te voelen op Nederlandse bodem.