Home » Weerfoto » Bryce Canyon

Bryce Canyon

Tekst en beeld: Jonathan Vandevoorde

Deze foto is afgelopen zomer genomen in Bryce Canyon National Park. Nog voor de middag trok een enorme regenbui door de vallei van Tropic, een dorp aan de voet van het plateau waarop het beroemde nationale park zich bevindt. Er kwam ook bliksem uit. 

Eigenlijk is Bryce Canyon geen kloof, maar de afbrokkelende rand van het zandstenen Paunsagunt Plateau, een van de hoogst gelegen gebieden van het Coloradoplateau in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah.

Door het temperatuurverschil tussen de omliggende woestijngebieden en het koele bergklimaat op het plateau - je bvindt je hier op meer dan 2500 meter hoogte - krijg je vooral in de zomer bijna dagelijks te maken met onweer.

De bliksem slaat elkaar meer dan 2000 keer in binnen de parkgrenzen. Overal zie je dan ook aangetaste dennenbomen als je door het park rijdt of wandelt. Die bliksems veroorzaken gemiddeld 20 bosbranden per jaar en 1,5 mensen sterven er gemiddeld direct of indirect door een blikseminslag.

Lezersreis naar American Southwest

Voor de lezers van Het Weer Magazine organiseren we van 26 september tot en met 13 oktober een schitterende wandelreis naar de mooiste natuurparken van de American Southwest. Meer informatie: http://bergwijzer.nl/lezersreizen

Tekst en beeld: Jonathan Vandevoorde