Home » Artikelen » 5 tips om je tuin zomerklaar te maken

5 tips om je tuin zomerklaar te maken

Foto via Pexels

Wanneer de eerste zonnige, warme dagen zich weer laten zien gaan we massaal naar buiten en de tuin in. Na de winter kan de tuin meestal wel een flinke opknapbeurt gebruiken. Wie gezegend is met een tuin mag in het voorjaar lekker aan de slag om de boel bij te snoeien en te knippen en de tuin weer klaar te maken voor de zomer. Met deze 5 tips ziet jouw tuin er straks weer op en top verzorgd uit en kun je genieten van je eigen paradijsje in het groen.

Neem het gras onder handen

Wie gras in de tuin heeft, doet er goed aan daar nu eens goed naar te kijken. Het voorjaar is de ideale tijd om het gras bij te zaaien. Heeft het gazon de winter niet helemaal overleefd en heb je her en der wat gaten die opgevuld moeten worden, dan is dit hét moment om dat te doen. Wil je het hele jaar door groen gras? Dan kun je ook kiezen voor kunstgras. Kunstgras doet je wellicht meer denken aan een hockey- of voetbalveld. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen echter ook voor kunstgras in de tuin. Hiermee heb je namelijk het hele jaar door, ongeacht de weersomstandigheden en seizoenen, fijn groen gras. Kunstgras is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Er bestaat kunstgras van hele goede kwaliteit dat haast niet van echt te onderscheiden is. Het voelt heerlijk aan, aan de voeten waardoor het perfect is om het hele jaar door lekker op rond te lopen. Je hebt er verder ook geen omkijken naar, dat maakt het zeer geschikt voor een onderhoudsvrije tuin.

Weg met het onkruid

In de winter kom je vaak niet in de tuin en gaat het soms aan je voorbij wat er zich daar allemaal afspeelt. Nu de zon weer meer gaat schijnen en de temperaturen wat oplopen, komt ook het onkruid ineens snel omhoog. Voor je het weet zit de hele tuin er vol mee. Wil je er gezellig bij zitten deze zomer, dan doe je er goed aan eerst het onkruid te verwijderen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heb je met tegels vaak meer onderhoud dan met een grasmat. Onkruid zit namelijk heel vaak tussen de tegels en dat is lastig te verwijderen. Wil je een onderhoudsvrije tuin, dan zijn tegels niet altijd het antwoord. Om de rest van de beplanting in je tuin goed te laten groeien en ze de ruimte te geven die ze nodig hebben is het wel noodzakelijk om het onkruid zoveel mogelijk te verwijderen. Als het zonnetje schijnt is het ook helemaal niet verkeerd om een middagje in de tuin bezig te zijn.

Snoeien en bijknippen

Om de planten zo optimaal mogelijk te laten groeien moet je ze ieder jaar weer bijsnoeien. Door ze ontdoen van dode takken en ze bij te knippen op de juiste plek krijgt de plant weer de mogelijkheid zijn energie te richten op groeien. Doe het snoeien altijd wel op de juiste manier.

De tuinmeubels onder handen nemen

Misschien hebben je tuinmeubels de hele winter buiten gestaan of stonden ze in een vochtige schuur onder een oud laken. Hoewel je tuinmeubels best tegen een stootje moeten kunnen, daar zijn ze ten slotte voor gemaakt, kunnen ze na zo’n winter best een opknapbeurt gebruiken. Je moet de tuinmeubels eerst weer klaar maken voor een nieuw seizoen. Afhankelijk van het materiaal reinig je ze goed voordat ze weer in gebruik worden genomen. Heb je een houten tuinset dan kan er wat groene aanslag zijn ontstaan. Je hebt hier speciale reinigers voor, maar je kunt ook zelf aan de slag met groene zeep en wat soda. Om je meubels te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden kun je er voor kiezen om het hout te behandelen met een beits of olie.

Nieuw groen erin

Nu alles weer wat meer aan kant is, is het tuin om de boel weer aan te vullen. Waarschijnlijk hebben niet alle planten de winter overleefd of je wilt gewoon nog meer groen en kleuren in de tuin. Hoogste tijd om wat meer groen toe te voegen. Nu alles er weer mooi bij staat kun je even genieten van de rust. Dat betekent echter niet dat je er de tuin de hele zomer lang geen omkijken meer naar hebt. Ook in de zomer moet je de tuin liefde en aandacht geven. Zeker wanneer het erg heet wordt kan er sprake zijn van droogte en hebben de planten juist weer wat aandacht nodig.