Home » Artikelen » 5 tips om jezelf te beschermen tegen te veel zon

5 tips om jezelf te beschermen tegen te veel zon

Zon

Van die lange warme en zonnige zomerdagen: de één houdt ervan, terwijl de ander liever wat koelere temperaturen heeft. Feit is in ieder geval dat de zon naast heerlijk ook schadelijk is. Althans: te veel blootstelling aan UV-straling. Dagelijks wat zonlicht tot je nemen is alleen maar heel gezond door de aanwezigheid van vitamine D, zolang je weet hoe je jezelf moet beschermen tegen te veel zon.

Om ervoor te zorgen dat je huid niet beschadigd raakt door de stralen van de zon is het bijvoorbeeld aan te raden om jezelf in te smeren met goede zonnebrandcrème en zo je huid te beschermen tegen verbranding. Daarnaast kan zonwering veel voor je betekenen. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je jezelf kunt beschermen tegen te veel zon.

1. Schaf goede zonwering aan tegen UV-straling

Waar veel mensen niet aan denken met betrekking tot schade door UV-straling is om goede zonwering aan te schaffen. Zij denken namelijk vaak dat het glas dergelijke straling wel tegenhoudt. Dat is voor een deel ook zo; 50% van de straling wordt geblokkeerd door het glas van ramen. Dat betekent dat 50% dus niet tegen wordt gehouden.

Die 50% betreft zogeheten UVA-straling. Deze straling zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert en is ook aanwezig op de bewolkte dagen. Goede zonwering, zoals zonwering van de Zonweringfabriek zorgt ervoor dat je rustig thuis kunt zitten zonder dat UVA-straling doordringt in je huid. Er zijn voor iedere huis en iedere stijl mooie screens, rolluiken of andere zonwering te koop.

2. Schaduwdoeken, parasols en/of zonneschermen

Naast goede zonwering is het aan te raden om in de tuin of op het balkon over de nodige wering te beschikken. Op een lekkere zomerse dag wil je immers het liefst wel buiten zitten zonder dat je bang moet zijn voor de UV-straling uit de zon. Schaf daarom voor je buitenruimte een mooie parasol aan waarmee je schaduw creëert in je tuin.

Of ga voor een modern zonnescherm dat je met een afstandsbediening of via een app op je smartphone kunt bedienen. Daarmee zorg je ook voor de nodige schaduw. Dat geldt ook voor een schaduwdoek, een hoge boom of een pergola met een doek of een paar bedekkende planten erop. In de schaduw kun je net zo goed bruin worden zonder dat je je huid beschadigt.

3. Gebruik goede zonnebrandcreme of -spray met SPF

Met een zonnescherm en een parasol of schaduwdoek heb je een hele goede basis te pakken om jezelf te beschermen tegen UV-straling. Dergelijke items kun je echter niet gemakkelijk meenemen wanneer je onderweg naar werk bent of wanneer je een dagje gaat winkelen. Daarbij komen zonnebrandproducten met een passende SPF goed van pas.

Uit divers onderzoek blijkt dat zonnebrandproducten UV-straling goed kunnen blokkeren, mits je voor het juiste product gaat. Ga voor een hoge SPF zoals 30 of 50 om je huid goed te beschermen. Er zijn inmiddels ontzettend veel merken verkrijgbaar op het gebied van zonnebrand. Ga voor een product, zoals olie, crème of spray, dat het beste bij jouw wensen past.

4. Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 12:00 en 15:00 uur

De kracht van de zon is iedere dag anders, maar iedere dag aanwezig. Zelfs op onbewolkte dagen of op winterse dagen is het aan te raden om een gezichtscrème of een ander product met SPF te gebruiken. Dat is niet zo omdat je op die dagen snel verbrandt, maar wel omdat je huid alsnog kan beschadigen door de zon.

Verder moet je weten dat de zon tussen 12:00 en 15:00 uur het krachtigst is. Binnen dit tijdsbestek kun je dus sneller verbranden. Probeer de zon dan zoveel mogelijk te vermijden en als je toch naar buiten moet gaan, ga dan in de schaduw en smeer je goed in. Doe dit laatste minstens een half uur voordat je naar buiten gaat zodat de crème of spray goed in kan trekken.

5. Draag UV-beschermende kleding in de zon

Wat tot slot nog kan helpen om jezelf te beschermen tegen te veel zon en UV-straling is om je huid te beschermen met kleding. Er is speciale UV-beschermende kleding te koop. Dat zien we vooral in zomerse kleding en badkleding, bijvoorbeeld voor jonge kindjes. Het grote voordeel hiervan is dat ze in de zomer lekker kunnen zwemmen zonder te verbranden.

Daarnaast helpen de meeste shirts en broeken sowieso al om verbranding tegen te gaan. Bescherm je hoofdhuid daarnaast met een mooie hoed of een pet en draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de felle zonnestralen. Dat in combinatie met een mooi zonnescherm, goede zonbeschermingsproducten en de zon vermijden op het hoogtepunt van de dag zorgen ervoor dat je huid minder tot niet beschadigt door de zon.