Home » Artikelen » 7 tips om hete plaknachten door te komen

7 tips om hete plaknachten door te komen

Bed

Er is weinig zo frustrerend als het niet kunnen slapen van de hitte in je slaapkamer. Met de aanhoudende hete dagen en de hittegolven van deze zomer zit het er echter steeds meer in dat we steeds meer met warmte in huis te maken krijgen. Lees hier wat je kunt doen om de hete plaknachten zo aangenaam mogelijk door te komen.

1.  Houd je huis koel

Het meest effectieve element van bestrijding is natuurlijk het voorkomen van hitte in je huis. Houd overdag ramen en deuren gesloten en houd de zon zo veel mogelijk van je huis met bijvoorbeeld een zonnescherm of doek voor het raam. Gooi pas ’s avonds wanneer de zon bijna onder gaat alle ramen weer open. Denk ook na over langdurige oplossingen. Heb je bijvoorbeeld een plat dak? Plant hier dan een groene bodembedekker aan, dat neemt de warmte van de zon op je dak op, in plaats van dat het in je huis gaat zitten.

2. Ventilator

Voor sommigen een vriend, voor anderen een vijand, maar het aanzetten van een ventilator helpt wel degelijk, ook in de nacht. Zet de ventilator wel van je af, bijvoorbeeld in de richting van het raam. Zo wordt de ruimte wel verkoeld, maar voorkom je dat je verkouden wordt van directe droge lucht in je gezicht de hele nacht. Je kunt je ventilator nog verder verkoelend gebruiken door er een koude of vochtige doek deels over te hangen of door er een bevroren of koud flesje water voor te zetten.

3. Neem een lauwe douche

Het werkt verfrissend om een lauwe douche te nemen voor het slapengaan. Niet alleen voel je je dan even niet meer plakkerig, ook verkoelt het je lichaam van binnen en van buiten. Let wel op dat je niet te koud doucht, dan gaat je lichaam reageren op die kou als een kacheltje en krijg je het juist warm.

4. Ga later slapen

Kun je echt niet slapen van de hitte? Hittegolven duren vaak maar een paar dagen. Deze dagen kun je proberen later te gaan slapen, om zo de hitte zoveel mogelijk te ontwijken. Soms kun je eenmaal beter leven naar het weer dan het tegen te gaan werken. Als je het aankunt kun je dan misschien wel een siësta nemen overdag om weer bij te slapen. Of probeer uit te slapen als je laat bent gaan liggen.

5. Investeer in een luchtig bed of boxspring van hoge kwaliteit

Jouw matras of beddengoed kan nu de grootste veroorzaker zijn van jouw zweetbaden in de nacht. Steeds meer mensen gaan op zoek naar luchtig beddengoed. Investeren in een zomerdekbed is voor degenen die graag nog wel onder een deken met gewicht slapen sowieso een goede optie. Maar ook een goed bed en matras helpen bij warme nachten. Boxsprings zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor warm weer. Dit komt door de luchtige bodem en omdat het in zijn geheel van stof is gemaakt. In de webshop van Slaapspecialist van der Schuit wordt vooral veel advies gegeven voor een goed beddenadvies voor deze tropische nachten.

6. Slaap wél onder een laken en in een pyjama

Het lijkt tegen je natuur om zoveel mogelijk laagjes uit te trekken in de hitte om te gaan slapen in een pyjama onder een laken. Echter kun je dit beter wel doen, de stof van lakens en pyjama’s nemen namelijk je zweet op, zodat je je minder klam voelt. Let er wel op dat je laken en pyjama van katoen zijn.

7. Verkoel jezelf met koude kruikjes en washandjes

Jezelf verkoelen met bevroren of koude washandjes en kruiken is helemaal geen slecht idee. Net zoals het verkoelen van je polsen onder de kraan geven deze oplossingen je een (tijdelijk) gevoel van koelte terwijl je in slaap valt. Leg een vochtig washandje of theedoek een uur voor het slapengaan in je vriezer en leg hem tijdens het slapen op je hoofd of hoofdkussen. Koude kruikjes kun je het best onder je voeten leggen. Als je er plaats voor hebt kun je zelfs je kussen, laken of deken kort in de vriezer gooien voor een koud gevoel!
Het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat je je heel kalm moet houden als je gaat slapen en ook voor het slapen in de avond al. Ga vooral niet sporten in de avond en probeer buiten na zonsondergang nog een fris briesje mee te pakken. Investeren in producten als een ventilator en hoogwaardig beddengoed kan ontzettend goed helpen bij jouw hitte(nacht)plan. Bedenk vooral ook tijdens de slapeloze nachten, deze hitte gaat een keer over!