Home » Artikelen » Auto en het weer, let op je banden!

Auto en het weer, let op je banden!

Wanneer het koud wordt, is het voor veel automobilisten het moment om over te stappen op winterbanden. Maar wanneer is nu eigenlijk het goede moment om te switchen van zomer- naar winterbanden? Het kan aan meerdere factoren liggen.

Wisselen van banden

Vanuit de branchevereniging voor banden en wielen, VACO, is er een moment in het leven geroepen om consumenten te wijzen op dit moment. De Bandenwisselweken. Tijdens deze weken worden consumenten geadviseerd over te stappen op de winterband. Wanneer de klok weer teruggezet wordt naar de zomertijd, is het dan weer tijd om op zomerbanden te gaan rijden.

Verschillende soorten weer

In de winter zijn de weersomstandigheden heel anders dan in de zomer. Dit is ook van invloed op je rijstijl en je rijgedrag, maar ook op wat de auto van je banden eist. Winterbanden zijn speciaal ontworpen zodat zij altijd soepel blijven en goede prestaties blijven leveren, ook wanneer het bijvoorbeeld gaat vriezen. Over het algemeen presteren winterbanden beter dan zomerbanden wanneer de temperatuur 7 graden of lager is. Is de temperatuur boven de 7 graden, dan werken zomerbanden het beste. Deze zomerbanden hebben namelijk een andere rubbersamenstelling, waardoor zij onder warmere temperaturen beter presteren.

Het slijten van je banden

Sommige mensen kiezen er ook voor om het hele jaar door op één type band te blijven rijden. Dat kan, maar zorgt wel voor extra slijtage aan je banden. Zeker in de zomermaanden, wanneer er hogere temperaturen zijn en het asfalt dus ook warmer is, slijt het rubber van je band sneller. Bandenspanning kan hier ook van invloed zijn. Heb je een te lage of een te hoge bandenspanning, zul je merken dat je banden sneller slijten. Het is daarom aan te raden om minimaal één keer per maand te controleren of je bandenspanning nog in orde is. Een verkeerde bandenspanning zorgt namelijk voor onnodig brandstofverbruik en een snellere bandenslijtage.

Let daarnaast goed op de profieldiepte van je banden. Winterbanden moeten minimaal 4 millimeter profieldiepte hebben, bij zomerbanden is dit 2 millimeter. Is dit niet het geval, laat ze dan vervangen.
Voor meer tips bij zomerbanden of winterbanden, bekijk ze hier!