Home » Artikelen » Buitenspelen in de herfst

Buitenspelen in de herfst

Foto AB GrolDe zomer is op dit moment langzaam achter de wolken aan het verdwijnen. De eerste gekleurde blaadjes beginnen al te verschijnen en dat is eigenlijk extreem vroeg. Bomen die normaliter pas over enkele weken beginnen te verkleuren, vertonen op dit moment al de eerste tekenen van de herfst. (Weten waarom bomen hun blaadjes verliezen? Klik hier.

Door de vroege intrede van de herfst zijn de vlierbessen en lijsterbessen al rijp en ook de kastanjes, eikels en beukennootjes liggen al onder de bomen. Reden voor deze vroege intrede van het najaar is waarschijnlijk de combinatie van de zachte winter, het vroege voorjaar en de natte, koude augustus die achter ons liggen. De barbecue en de tuinset kunnen zo langzamerhand dus weer opgeborgen worden, maar dat is geen reden om binnen te blijven!

Het is heerlijk om buiten te zijn tijdens deze frisser wordende dagen en er is ook nog eens veel te zien. Als je kinderen hebt is het voor hun natuur- en seizoensbeleving heel leuk en leerzaam om lekker naar buiten te gaan. Hieronder beschrijven we een aantal activiteiten die je met kinderen kunt ondernemen in de herfstige buitenlucht.

Herfstwandeling
Wat is er lekkerder dan letterlijk een frisse neus te halen in de herfstlucht? Zoeken naar paddenstoelen, samen naar de mooie herfstkleuren kijken, de mooiste blaadjes verzamelen, rondspringen in de regenplassen of de bladerhopen. Dit alles geeft gegarandeerd plezier. De herfst is een prachtig seizoen om buiten te zijn. Dus sjaal om, jas aan, paraplu mee en lekker de natuur in! Geschikte outdoorkleding voor je kleine kun je op deze site vinden.

Knutselen met herfstobjecten
Je kunt een heleboel verzamelen tijdens een herfstwandeling: mooie bladeren, eikels, beukennootjes, kastanjes, dennenappels en ga zo maar door. Deze natuurlijke materialen zijn heel geschikt om mee te knutselen. Met een herfstslinger, poppetjes van kastanjes en satéprikkers of een toren van dennenappels haal je de herfst in huis. Ook een simpele herfsttafel waarop alle verzamelde herfstmaterialen zijn uitgestald kan heel leuk zijn.

Insectenstudie
Zodra het natter begint te worden komen er allerlei insecten tevoorschijn. Pissebedden zijn overal te zien en spinnen duiken op de gekste plekken op. Slakken en regenwormen zijn ook dol op het vochtige, herfstige weer. Voor kinderen is het leuk deze beestjes eens van dichtbij te bekijken. Vang er een aantal in een loeppotje en onderwerp ze samen eens aan een kleine studie. Wel weer vrijlaten na het bekijken.