Home » Artikelen » De gevolgen van klimaatverandering voor autoverzekeringen

De gevolgen van klimaatverandering voor autoverzekeringen

Auto

Een paar weken geleden, op 13 maart 2023, was de eerste officiële storm van dit jaar een feit. Naast dat het de eerste storm van dit kalenderjaar was, betrof het ook pas de eerste storm sinds de stormen in februari 2022. Dat het zowel afgelopen herfst als winter niet heeft gestormd, is in de afgelopen eeuw maar enkele keren voorgekomen. We hebben het dus relatief rustig gehad qua stormen. Fijn voor onder meer autoverzekeringsmaatschappijen (en dus ons, als klanten). Maar hoe zit dat eigenlijk met andere weerschade?

Door klimaatverandering mogelijk meer neerslag, hagel en onweer

Het afgelopen jaar was het met slechts een storm relatief rustig. In februari 2022 hadden we echter onder meer met de drielingstormen Dudley, Eunice en Franklin te maken. Deze hebben naar verwachting voor een van de grootste kostenpost ooit gezorgd, met 500 miljoen euro schade. Onder wetenschappers bestaat weinig twijfel dat het klimaat verandert. Klimaatmodellen van het KNMI laten dan ook zien dat we in de toekomst meer neerslag, hagel en onweer kunnen verwachten.

De invloed van klimaatverandering op de premie voor de autoverzekering

Dit alles heeft gevolgen voor de premies van autoverzekeringen. Verzekeraars vergoeden de schades immers uit deze premies. Maar niet alle verzekeraars schatten het risico op schade hetzelfde in, en rekenen hogere schadekosten volledig door in de premies. Hoewel haast alle verzekeringen duurder zijn geworden in 2023, heeft een autoverzekering vergelijken daarom zeker veel nut.

Wil je dat schade aan je auto of ander voertuig door onder meer storm, hagel of een overstroming verzekerd is? Let dan bij het vergelijken van een autoverzekering goed op het pakket en de voorwaarden. Een simpele WA-verzekering biedt namelijk vooral dekking van schade bij anderen. Als je wil dat ook weerschade aan je eigen voertuig gedekt is, dien je te kiezen voor een autoverzekering met Beperkt Casco of een Allrisk autoverzekering.

Natuurrampen zoals aardbevingen en overstromingen leveren onbetaalbare claims op voor verzekeraars. Schades die hierdoor veroorzaakt zijn, zijn daarom vaak al uitgesloten in de polisvoorwaarden. Hoewel klimaatverandering nu (deels) zorgt voor premiestijgingen, lijkt het extreme geval waarin ook bijvoorbeeld stormschades worden uitgesloten nog niet erg voor de hand liggend. Hiervoor zal de frequentie van stormen met hoge schadeclaims hoger moeten liggen.

Vijf verschillende typen weerschade

Bepaalde weerstypen kunnen veel schade veroorzaken aan voertuigen. Denk aan hagelstenen die ruiten vernielen, en bomen die omvallen bovenop voertuigen. Het Verbond van Verzekeraars maakt onderscheid in vijf verschillende soorten weerschade. Het gaat om schade die veroorzaakt is door storm, vorst, neerslag, hagel en bliksem. Storm is de grootste veroorzaker van schadeclaims, met bijna de helft van de gevallen als oorzaak. Hagel volgt op de tweede plek met 22 procent, neerslag op de derde plek met 21 procent en bliksem op de vierde plek met negen procent. Vorst is als hekkensluiter slechts de oorzaak in slechts een procent van de schadegevallen.

Schade aan je voertuig door het weer voorkomen

Het geeft een gerust gevoel om te weten dat met een Beperkt Casco of Allrisk autoverzekering weerschade gedekt is. Toch is het goed om ook zelf actief proberen zo weinig mogelijk schade te krijgen. Niet alleen fijn voor jezelf, maar je draagt zo ook een steentje bij aan het voorkomen van toekomstige premieverhogingen. Hoe je schade kunt voorkomen? Denk aan niet de weg opgaan bij een weerswaarschuwing, of in ieder geval je rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. Verder is het aan te raden je auto bij voorkeur overdekt te parkeren.