De zon is onmisbaar. Zonder het bestaan van de zon zouden wij immers niet kunnen leven op de aarde. De zon voorziet de aarde van onder andere warmte en licht en zendt straling uit. Die straling voelt niet alleen prettig aan, maar heeft ook verschillende doelen. Zo maakt de huid vitamine D aan, ontstaat er fotosynthese – en daardoor zuurstof – en kan er veel energie mee worden opgewekt. Het weer en het klimaat is van invloed op het leven op aarde en de zon is (samen met water) de grootste bron van alle leven op aarde.
Zon, gezondheid en leven
De stralingen van de zon zitten vol met energie. Daarom kunnen we er een mooi kleurtje van krijgen en moeten we ons beschermen tegen te veel blootstelling aan zonnestraling. Diezelfde zonnestraling zorgt er ook voor dat er planten kunnen groeien op de aarde. Planten maken namelijk gebruik van de energie van de zon om te groeien. Middels het proces fotosynthese gebruiken planten zonne-energie om water en koolstofdioxide (CO2) om te zetten in suikers en zuurstof. Dieren en mensen hebben zuurstof en suikers nodig om te bestaan. Niet alleen planten maken gebruik van zonlicht, ook de menselijke huid maakt gebruik van de straling van de zon om vitamine D aan te maken. Vitamine D is erg belangrijk voor de menselijke gezondheid. Het draagt bijvoorbeeld bij aan sterke botten en tanden, is goed voor de spieren en heeft een positief effect op het immuunsysteem. Daarnaast maakt het ons – niet geheel onbelangrijk – gelukkiger.
Elektriciteit opwekken met de zon
We kunnen de straling van de zon ook actief benutten door deze straling om te zetten in stroom. Dat kan met behulp van zonnepanelen. Deze elektriciteit kan gebruikt worden om in het elektriciteitsgebruik van het huis te voorzien. Het opwekken van zonne-energie kan huishoudens veel geld besparen. Huishoudens kunnen met zonnepanelen immers (voor een groot deel) in hun eigen elektriciteit voorzien. Op momenten dat de zon schijnt, maar er geen stroom gebruikt wordt, kan de elektriciteit worden geleverd aan het elektriciteitsnet. Dat wordt dan verrekend met je eigen stroomverbruik. Lever je meer dan je verbruikt, dan ontvang je hier een vergoeding voor. Zo bespaar je geld met alle stroom die je zelf opwekt. Met de hulp van een energievergelijker kun je kijken of investeren in zonnepanelen interessant is voor jou. Hierin kun je namelijk aangeven hoeveel je ongeveer zelf opwekt en nodig hebt. Aan de hand hiervan krijg je een maandbedrag te zien dat je moet betalen aan de leverancier.
Je huis verwarmen met de zon
Naast energie in de vorm van elektriciteit, geeft de zon ook energie in de vorm van warmte. Deze warmte kun je gebruiken om een huis mee te verwarmen, bijvoorbeeld door grote ramen te plaatsen komt er veel zonlicht binnen en wordt het huis op natuurlijke wijze verwarmd. Dit heet passieve zonne-energie. Om nog beter gebruik te maken van deze natuurlijke warmte kun je je huis isoleren. Isolatie, zoals vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie, zorgt ervoor dat de warmte langer in het huis blijft hangen (én in de zomer minder snel doordringt vanaf buiten). Zo kun je met natuurlijk zonlicht je energieverbruik terugdringen. Je hoeft je huis dan immers niet of minder te verwarmen met gas. Besparen op gas is uiteraard interessant voor je portefeuille. Om te kijken hoeveel voordeel het isoleren van je huis jou op kan leveren, kun je gebruikmaken van een energievergelijker. Isoleren is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de natuur. Door minder gas te gebruiken, zorg je er namelijk voor dat je minder CO2 uitstoot en dat is beter voor het milieu. En daar helpt de zon dan dus ook een beetje aan mee.