Een zonsverduistering is de moeite waard om te bekijken, ook al is deze vaak een aantal keer per jaar te zien. Natuurlijk wel met een speciaal eclipsbrilletje, want kijken met het blote oog kan zo zijn gevolgen hebben. Wij leggen je uit wat er kan gebeuren.
Eclips blindheid
Op de website van NASA staat uitgelegd dat het niet veilig is om direct naar de zon te kijken, behalve bij een totale eclips waarbij de maan de hele zon verduisterd. Dat gebeurt dit keer op plekken als de Noordpool en Groenland, maar in Nederland wordt slechts 17 procent bedekt.
Volgens deskundigen kan het bekijken van een zonsverduistering je netvlies aantasten, waardoor beelden niet goed meer naar de hersenen kunnen. Deze zogenaamde ‘eclips blindheid’ kan ervoor zorgen dat je tijdelijk (of zelfs permanent) minder kunt zien. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot complete blindheid.
Zichtverlies
Dr. B. Ralph Chou, president van de Royal Astronomical Society of Canada en voormalig optometrist, benadrukt ook het gevaar. ‘‘Wanneer mensen zonder goede bescherming naar de zon kijken, lopen ze het risico om hun ogen te beschadigen. Het ligt eraan hoe vaak en hoe lang ze kijken, maar er is een substantieel risico op het ontwikkelen van compleet zichtverlies.’’
Er zijn geen onmiddellijke symptomen of pijn die geassocieerd wordt met eclips blindheid. Het netvlies heeft namelijk geen pijnreceptoren. Wanneer je zonder bril naar de zon kijkt, word je misschien een beetje overweldigd of duizelig van het felle licht. Volgens Chou beginnen de symptomen van zichtverlies pas na zo’n twaalf uur. Dan worden mensen ’s ochtends wakker en merken ze dat hun zicht anders is. ‘‘Zo kunnen ze minder goed gezichten zien in een spiegel, de krant of hun smartphone minder goed lezen en hebben ze moeite met het bekijken van borden op de weg. In het midden van hun zicht is vaak een grote plek die wazig is.’’
Zo kun je wel veilig kijken
Zorg er dus voor dat je een speciale eclipsbril draagt wanneer je graag de zonsverduistering wil bewonderen. Deze glazen houden namelijk 99,99 procent van de lichtstralen tegen. Ook is het belangrijk om niet door een cameralens, telescoop of verrekijker te kijken.