Zout is een erg wonderlijk product. Je denkt er eigenlijk niet veel over na, maar er zijn ontzettend veel manieren waarop je zout in kunt zetten. Waar iedereen hierbij zeer waarschijnlijk meteen aan denkt, is het gebruiken van zout als smaakmaker voor in het eten. Er zijn echter natuurlijk nog veel meer manieren om zout te gebruiken. Zout gebruikt men ook om in de winter de wegen zo min mogelijk glad te laten worden. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook nog onthardingszout. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen onthardingszout en wegenzout? In dit artikel gaan we dieper in op wat onthardingszout en wat wegenzout is.
Wat is onthardingszout?
Eigenlijk zegt de naam al een beetje waar het voor dient. Onthardingszout wordt namelijk gebruikt om water mee te ontharden. In principe is onthardingszout niet echt nodig in Nederland, aangezien het water uit de kranen prima te drinken is. Toch wordt er op sommige plekken gebruikgemaakt van onthardingszout. Dit is om ervoor te zorgen dat het water een zachtere smaak krijgt. Daarnaast is het ook goed voor de levensduur van de apparaten die je gebruikt. Dankzij het onthardingszout zorg je namelijk voor een vermindering van kalk in het water, waardoor er ook minder kalkaanslag kan ontstaan. Onthardingszout is in Nederland dus in principe minder nodig, maar het is ook geen raar idee om toch te overwegen het eens aan te schaffen.
Wat is wegenzout?
Wegenzout wordt voor iets heel anders ingezet dan onthardingszout. Zoals je in de intro eigenlijk al hebt kunnen lezen, is wegenzout iets wat gebruikt wordt om gladde wegen te voorkomen. Zout trekt namelijk vocht aan en in de winter kan dit ervoor zorgen dat het vriespunt van water, sneeuw of ijs naar beneden gaat. Dit zorgt er dan weer voor dat er minder tot helemaal geen vrieslaag op de wegen te vinden zal zijn. Voor de verkeersveiligheid is dit natuurlijk van groot belang. Wegenzout is maar tot een bepaalde temperatuur echt bruikbaar, maar gelukkig worden de uiterste temperaturen in Nederland vrijwel nooit behaald. Naast het gebruiken van wegenzout tegen een vrieslaag op het wegdek, kan je het ook gebruiken tegen onkruid in je tuin. Zodra het onkruid het zout opneemt, zal het afsterven. Er mag best veel zout gestrooid worden en dit proces moet iedere paar weken herhaald worden, anders groeit het onkruid namelijk zo weer terug. Door het te herhalen, blijft het onkruid weg en ziet je tuin er een stuk mooier uit. Wegenzout is dus ook nog op meerdere manieren inzetbaar, wat ervoor zorgt dat het een handig product is om het gehele jaar in huis te hebben.