Home » Artikelen » Dit zijn de voorspellingen voor de winter van 2022/2023 + tips

Dit zijn de voorspellingen voor de winter van 2022/2023 + tips

Herfst

Na een hele warme en vooral hele droge zomer in en buiten Nederland staat het najaar weer bijna voor de deur. Omdat de gasprijzen al sinds het begin van dit jaar in de lift zitten, lijkt het wel alsof we meer dan ooit benieuwd zijn wat het weer in de winter van 2022/2023 gaat doen.

Op die manier kun je je immers vast een beetje voorbereiden. Daarom lees je in dit artikel enkele voorzichtige voorspellingen voor de winter van 2022/2023 en een aantal tips om een koude en natte winter door te komen. Wat wasmachine advies daar precies mee te maken heeft, lees je verderop.

Krijgen we een natte winter in 2023?

Hoewel de laatste jaren is gebleken dat weersverwachtingen niet altijd kloppen, kan het geen kwaad om toch al eens naar wat weermodellen te kijken. Zo voorspelden wetenschappers vorig jaar de koudste winter ooit en al gauw bleek dat daar geen sprake van was. De eerste weermodellen voor de winter van 2022/2023 verwachten in ieder geval een redelijk natte winter. In januari zullen er waarschijnlijk 8 tot 15 dagen zijn waarop er neerslag valt. Dat betekent dus dat je je alvast kunt voorbereiden met een goede regenjas, een regenbroek en waterdichte schoenen. Na een periode van lange droogte, zoals nu het geval is, kan veel regen namelijk zorgen voor overlast.

Met oog op de naar alle waarschijnlijkheid natte winter waarin de energieprijzen hoger liggen dan alle jaren hiervoor komt het wasmachine advies niet helemaal uit de lucht vallen. De kans is groot dat je regelmatig je wasmachine moet gebruiken om vieze en natte kleding te wassen. Maar: juist door die stijgende gas- en energieprijzen is het niet heel aantrekkelijk om je wasmachine vaak te laten draaien. Kijk daarom eens naar energiebesparende wasmachines waarmee je op een duurzame manier je vieze winterkleren kunt wassen of vraag om wasmachine advies bij een elektronicawinkel bij je in de buurt.

Hoe zit het met de kou in winter 2022/2023?

Het is natuurlijk niet alleen de neerslag waar we naar kijken als we de weersverwachtingen voor de winter van 2022/2023 bekijken. Wat voor veel mensen juist ook belangrijk is, is hoe koud het gaat worden de aankomende winter. Om de verwachte kou een beetje te kunnen voorspellen, moeten we naar verschillende indexen kijken. Zo is het zogeheten fenomeen La Niña onmisbaar in de winterse voorspellingen van de laatste jaren. La Niña is een koude zeestroom op de Grote Oceaan die de laatste drie jaar veel invloed heeft op het weerbeeld. Zo denken veel experts dat de droogte in de zomer maar ook de natte winters in de winter met dit fenomeen te maken heeft.

Ook moeten we kijken naar de invloed van de temperaturen van de Indische Oceaan op de rest van de wereld en de zeewatertemperaturen van de noordelijke helft van de Atlantische Oceaan. Voor nu lijkt er hier nog weinig aan de hand te zijn en is de verwachting voor de komende maanden vergelijkbaar met die van de afgelopen winter: natte dagen met milde temperaturen. Wel lijkt het begin van de winter fris te worden als we een aantal weermodellen moeten geloven. Of dat echt zo gaat zijn, moeten we afwachten.

Winterweer 2022/2023 blijft afwachten

Kort samengevat kunnen we nog geen duidelijk antwoord geven op wat de winter exact gaat doen en gaan we al helemaal niet strooien met uitspraken als "2023 wordt de koudste winter ooit" of "horrorwinter voor de deur". Dat kunnen we simpel gezegd nu gewoon nog niet weten. De kans is groot dat je dergelijke uitspraken de komende tijd wel op andere plekken in de media langs ziet komen. Laat je echter niet ophitsen, want ondanks de moderne technologie weten we korter vantevoren dan nu pas echt wat het weer gaat doen. Uiteraard kunnen we wel wat verwachtingen uitspreken die diverse experts gedaan hebben.

Daar hoort de verwachting voor een redelijk natte winter bij en de verwachting dat het begin van de winter best nog eens koud kán worden, mits de poolwervel zich daar naar gedraagt. Wil je desondanks alsnog goed voorbereid zijn op een eventueel koude winter met deze stijgende gasprijzen? Dan kun je onder andere:

  • Schaf een elektrisch kacheltje aan voor in de woonkamer of bij je thuiswerkplek. Elektra is namelijk nog steeds goedkoper dan gas en een elektrisch kacheltje werkt in tegenstelling tot (waarschijnlijk) je verwarming niet op gas.
  • Koop een paar écht goede dikke truien waarin je het niet snel koud krijgt. Daarmee kun je de verwarming toch al een graad kouder zetten.
  • Gebruik radiatorfolie om de kou die via daar naar binnen komt tegen te kunnen houden.
  • Voorkom tocht en sluit alle kieren af waar tocht doorheen kan komen. Denk aan de kier onder de deuren.
  • Koop energiebesparende apparatuur zodat je daar minder geld aan kwijt bent. Vraag bijvoorbeeld om keukenapparatuur advies, kijk eens naar energiebesparende wasmachines en kies voor een slimme thermostaat om zo geld te besparen op je energierekening.