Home » Artikelen » Duurzaam smartphone gebruik? Let hier op!

Duurzaam smartphone gebruik? Let hier op!

Smartphone gebruik

Een aantal jaren geleden hadden we ons nog niet kunnen voorstellen hoe groot het belang van duurzaamheid zou worden bij het maken van onze keuzes. Wat begon als iets van de grotere keuzes zoals de aanschaf van een elektrische auto en zonnepanelen, is nu ook doorgedrongen tot de kleinere keuzes van vandaag de dag in bijvoorbeeld de supermarkt. Duurzaamheid is altijd en overal tegenwoordig. En dat is ook logisch, want het klimaat en de ontwikkelingen daaromtrent zijn wel een punt van zorg wanneer we naar de veranderingen in het weer kijken. De impact van ons handelen wordt steeds groter. Ook bewuste omgang met de smartphone is hier onderdeel van. Want smartphone gebruik kan behoorlijk vervuilend zijn. Daarom hier een aantal tips van aspecten waar je op kunt letten om duurzaam en verantwoord met je smartphone om te gaan.

Gebruik ‘m nog een keer

Wanneer je een mobiel abonnement afsluit voor je mobiele telefoon dan is dat vaak voor twee jaar. Daarna kun je het abonnement nog een keer verlengen of een nieuwe toestel uitzoeken. 90% van de mensen gaat voor dat laatste en niet omdat het oude toestel kapot is. Nee, omdat ze van mening zijn dat zo’n nieuwe gadget wel leuk en hip is. Iets wat eigenlijk totaal niet nodig is en extra belastend is voor het milieu. Verleng je telefoon gewoon nog een keer, maar nu met een voordelig sim only abonnement. Let hier wel op, want het abonnement wat vaak stilzwijgend wordt verlengd is in de meeste gevallen vaak veel duurder, dan een nieuw Sim only abonnement bij bijvoorbeeld Ben. Mocht je oude telefoon toch stuk gaan? Dan kun je vaak al voor een schijntje weer een nieuw abonnement afsluiten zoals een goedkope iPhone 14. Een perfect toestel waar je dan ook echt blij mee bent omdat je vorige toestel stuk is.

Tweede kans?

Is je toestel stuk of wil je liever zelf toch het nieuwste van het nieuwste? Dan is de refurbished markt in beide gevallen er één om in de gaten te houden. Hier kun je tegen een zeer aantrekkelijk tarief een zo goed als nieuw toestel kopen, maar ook kun je er je eigen oude toestel verkopen. Daarmee geef je een ander de kans om nog een tijdje volop gebruik te maken van jouw oude toestel, en zo verdien je er zelf ook nog een leuk zakcentje aan. Daarnaast wordt je toestel dan hergebruikt, iets wat veel beter is voor het milieu dan wanneer je het laat versloffen ergens in een lade. Het verschil tussen tweedehands en refurbished is dat in het tweede geval je zelfs garantie krijgt op het toestel, omdat het wordt aangeboden door een officiële winkel. Iets wat de nodige zekerheid geeft, ook omdat ze nog gecheckt zijn door de aanbieder. Ook een refurbished toestel is perfect met een voordelig sim only abonnement te combineren, waardoor je niet alleen duurzaam maar ook nog eens zeer voordelig bezig bent.

Kortom; duurzaamheid zit hem in de kleine en in de grote dingen. Ook smartphone gebruik en een bewuste omgang daarmee is van groot belang. Wanneer hier op let en je hier bewust van bent kun je alweer een kleine bijdrage leveren op de beperking van jouw impact op het klimaat. Het zit hem tenslotte niet alleen in de grote maar ook zeker in de kleine dingen. En alle beetjes helpen, dat weten we tenslotte allemaal!