Home » Artikelen » Eikels

Eikels

Heeft u ook zo genoten van afgelopen zomer? Eindelijk gewoon weer eens een zomer waar je met plezier op terug kunt kijken: over het  algemeen droog, zonnig en warm. Helaas heb ik zelf de recordwarme julimaand gemist, omdat ik toen met vakantie in het buitenland was. Ik vond dat wel jammer, want juist hitte midden in de vakantieperiode vind ik altijd extra bijzonder. Door de zomervakantie is het al een stuk rustiger in Nederland en de hitte zorgt ervoor dat het op straat allemaal nog wat lomer wordt, heerlijk!

De hittegolf in de laatste week van juli was ook nog eens opvallend, omdat de vorige hittegolf toch al weer zeven jaar geleden was. Nu is het herfst, ook een heerlijk jaargetijde. Ik hou van extremen, maar nu hoeft dat even niet wat mij betreft. Gewoon lekker rustig najaarsweer, met veel zon en weinig wind, zodat de verkleurde bladeren lang aan de bomen blijven hangen. Het valt me overigens op dat ook de natuur in mijn tuin ieder jaar anders is. Had ik vorig jaar nauwelijks druiven, nu hangt de plant er helemaal vol mee. En ze zijn nog lekker ook.

Maar de appelboom heeft dit jaar maar een paar zielige appeltjes hangen. Veel weerspreuken geven een voorspellende waarde aan de hoeveelheid vruchten die in bomen hangen. Hoe meer vruchten, zoals eikels en beukennootjes, hoe kouder de winter zou worden. Veel waarde kun je er helaas niet aan hechten, want de natuur reageert niet op weer
dat nog moet gaan komen.

Jammer, zeg ik als winterliefhebber, want als ik nu een beetje rondkijk
in de bomen, dan zou ik zeggen: de horrorwinter is aanstaande.

Frank van der Laan, hoofdredacteur Het Weer Magazine