Home » Artikelen » Gedachte

Gedachte

Tekst: Frank van der Laan, hoofdredacteur Het Weer Magazine

‘Van kletsnat naar kurkdroog’ luidt de titel van het artikel over de droogteperiode in Nederland deze zomer. Beter kun je het niet samenvatten denk ik. Dit jaar hadden we eindelijk weer eens een zeer natte lente, totdat half mei de hemel openbrak, de zon ging schijnen en daar ook niet meer mee ophield. Warm was het nog niet, dat kwam pas later. Al die tijd viel recordlang geen druppel regen in De Bilt. Uiteindelijk werd het weer te droog. Toch ervaarde ik de droogte anders dit jaar. Het gras kreeg weer de vertrouwde bruine kleur, maar doordat er dieper in de grond nog voldoende vocht bleek te zitten, leken veel planten en zeker ook bomen minder last van de droogte te hebben. Als dit echter allemaal nog langer duurt, zal het beeld uiteindelijk weer vergelijkbaar zijn met eerdere jaren.

Op het moment dat ik dit schrijf, hebben we in Nederland een westenwind en wordt er in de weerberichten gesproken van ‘typisch Hollands zomerweer’. Ik associeer dat met fris weer, ’s avonds kleumen op de camping, met temperaturen die de 20 graden niet halen. Nu komen de temperaturen, ondanks de langdurige westenwind, nog steeds ruim boven de 20 graden uit en voelt Hollands zomerweer aangenaam aan, ook ’s avonds.

Stiekem vind ik dit eigenlijk niet zo heel erg, een beetje opwarmend Hollands zomerweer. Ik betrap mijzelf namelijk af en toe op de gedachte: als het klimaat dan toch moet veranderen, dan ben ik blij dat het opwarmt, in plaats van andersom. Maar als u mij dat de komende winter weer vraagt, dan zal ik daar vast anders over denken.

Zomer