Home » Artikelen » Geduld

Geduld

December, ‘de heerlijkste tijd van het jaar’, wordt door velen beweerd. Ik ben het daarmee eens, maar niet op de manier zoals het meestal wordt bedoeld. Voor mij zijn het niet de feestdagen en de cadeautjes die mij spanning geven, maar de nog maagdelijke winter die zich voor ons uitstrekt. Het gevoel dat het nog alle kanten uit kan gaan deze winter en dus ook de koude en sneeuwrijke kant. Dat gevoel doet mijn winterhart sneller kloppen.

Vorig jaar begon de winter op 11 december veelbelovend, met in grote delen van het land een dik pak sneeuw. Helaas konden we er niet lang van genieten, want het smolt alweer snel weg. Daarna moesten we wachten tot half februari voordat de winter weer van zich liet horen. En hoe! Het werd de laatste week van februari alsnog ijskoud in Nederland en we konden zelfs tot begin maart schaatsen op natuurijs. Ik heb daar bijzonder van genoten.

Hoe zal het deze winter verlopen? We hebben het bij MeteoGroup nagevraagd en Reinout van den Born heeft voor ons de winterverwachting geschreven. En zoals al op de cover aangegeven: de winter lijkt op herhaling te gaan voor wat betreft het patroon in 2017/2018. In dat scenario zullen we ons dus eerst door een aantal maanden moeten worstelen met weinig of geen winterweer. Daarna zou het zomaar weer kunnen gebeuren: een kou-uitbraak in onze omgeving, gevolgd door een periode met serieus winterweer. Ik teken ervoor: met zo’n vooruitzicht kom ik die eerste maanden wel door. Kwestie van geduld. Namens de hele redactie wens ik u prettige feestdagen en een mooi weerjaar toe!