Home » Artikelen » Gezwabber

Gezwabber

De winter van 2017 heeft de winterliefhebbers tot nu toe niet teleurgesteld. We konden zelfs genieten van een echte winterperiode in de tweede helft van januari. Heerlijk! We blikken daar uitgebreid op terug in Het Weer Magazine 1 2017.

De winterverwachting heeft me wel teleurgesteld en dan bedoel ik de langetermijnverwachting. De genoemde winterperiode werd dagenlang groots aangekondigd in de media. Ik herinner me nog de avond van 13 januari. In het weerbericht van het ‘Acht Uur Journaal’ werd de grafiek met de langetermijnverwachting getoond, de zogenaamde pluim. Mijn winterhart maakte een sprongetje van de enorme pluim die op termijn steeds verder de kou indook.

De volgende dag dachten de weermodellen er plots heel anders over en was de virtuele winter vrijwel volledig verdwenen. Weerman Gerrit Hiemstra maakte zelfs een twitteraccount aan met de hashtag #hetkannogsteeds, maar erg geloofwaardig was het voor mij niet meer.

Gelukkig kreeg hij gelijk en is de winterperiode toch gekomen, al was het veel minder heftig dan aangekondigd. Begin februari gebeurde het weer. Een aantal dagen achter elkaar werd een kou-inval aangekondigd met een pluim die langdurig onder nul bleef. En dan plotseling - op de dag dat ik dit schrijf - is de verwachting voor de lange termijn ineens veel minder koud. Meteorologisch verklaarbaar, maar ik word wel een beetje moe van die zwabberende pluim. Als winterliefhebber hoop ik dat het meevalt en dat we inmiddels een tweede winterperiode hebben beleefd. Misschien moet ik gewoon niet te veel naar die pluim kijken, is niet goed voor mijn (winter)hart.

Deze column is verschenen in Het Weer Magazine 1 2017