Hagelstenen, iedere keer is menigeen verbaasd als die kleine harde klompjes ijs uit de lucht vallen. Vaak kort en hevig en soms in seizoenen waarin we helemaal niet dit soort neerslag verwachten. Hoe ontstaan hagelstenen eigenlijk? En hoe groot kunnen ze worden? Iedereen weet namelijk dat grote hagelstenen ook flink wat schade kan veroorzaken.
Ontstaan
Een hagelsteen ontstaat in buienwolken waarin sterke luchtstromingen op en neer gaan. Door het omhoog- en omlaaggaan van de ijsklompjes vormt zich iedere keer een nieuw ijslaagje. Onderin de wolken is het meestal niet zo koud en dat maakt dat het water in het ijskristalletje smelt waardoor het een doorzichtig laagje ijs wordt. Bovenin de wolken is het kouder, waardoor er een sneeuwachtig ijslaagje op de korrel komt. Aan het aantal laagjes ijs van de hagelsteen zou je kunnen zien hoe vaak de hagelsteen omhoog en omlaag is gegaan.
Twee soorten hagel
Er zijn eigenlijk twee soorten hagel, namelijk de harde of echte hagel en de korrelhagel. De harde hagel zijn massieve ijsklompen die enigszins doorzichtig zijn. Deze ontstaat meestal in zomerse buien en vaak in combinatie met warm weer en onweer. Meestal hebben ze een doorsnede van minder dan één centimeter, maar als het tegenzit, kunnen ze een stuk flinker worden en grote schade veroorzaken.
Reusachtige hagelstenen
In februari 2018 trekt er een supercel over de dichtbevolkte stad Villa Carlos Paz in Argentinië. Deze zware onweersbui gaat gepaard met gigantische hagelstenen. Onderzoeken hebben aangetoond dat sommige hagelstenen misschien wel tussen de 18 en 23 centimeter waren. Dat is bijna net zo groot als een volleybal. Volgens onderzoekers moet er speciaal voor dit soort grote hagelstenen een compleet nieuwe klasse in het leven geroepen worden. De naam voor deze klasse zou ‘reusachtige hagelstenen’ moeten zijn en iedere hagelsteen groter dan 15,2 centimeter zou in deze klasse moeten vallen. Als je nagaat dat alles groter dan 2,5 centimeter al voor een flinke deuk in je auto kan zorgen, dan snap je wel dat zo’n grote hagelsteen zelfs door het dak van je huis kan gaan. Juist om dit soort schade te voorkomen, willen ze graag het weer beter begrijpen, voorspellen en detecteren.
Schade door hagel
Schade door extreme weersomstandigheden wordt soms door de verzekering vergoed. Niet iedere verzekering staat te trappelen. Soms kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden, als je bijvoorbeeld een conflict krijgt over iets wat door hagelstenen is beschadigd en waarbij je verzekering niet uitkeert.
Korrelhagel
Korrelhagel is gelukkig niet zo groot dat het regelmatig schade aanricht. Ze noemen dit ook wel zachte hagel. De witte en ondoorzichtige korreltjes bevatten veel lucht en komen meestal bij koud weer voor. Ze zijn ook vaak maar een paar millimeter groot richten dus weinig schade aan.