De winter. Je houd er van of je vindt het verschrikkelijk. De een zou het liefst ijsvrij zijn van december tot aan maart en gaat op wintersport naar Oostenrijk of Frankrijk. De ander zou het liefst overwinteren ergens in een lekker warm land. Maar of je er nou van houdt of een hekel aan hebt, we hebben er allemaal mee te maken. En het is slechts weinigen gegeven om het het seizoen weg te zijn .
Voor de meeste van ons geldt dus dat we met de winter en vooral het winterse weer zullen moeten omgaan. Daarbij is het elk jaar weer raadzaam om jezelf goed op de kou en gladheid voor te bereiden. In huis doe je dat door, misschien, wat extra tochtstrips te plaatsen langs deuren en ramen, je vervangt je enkele dekbed door de dubbele variant. En waar de tuinstoelen, de parasol en de barbecue naar de schuur gaan komen de slee, de sneeuwschep en de winterjassen weer van zolder.
Daarnaast is het erg raadzaam om ook wanneer je de weg op gaat in de winter jezelf goed voor te bereiden. Zo kan het geen kwaad om voordat het kwik onder het nulpunt duikt, je auto nog eens een kleine check te (laten) geven. Is de accu nog helemaal in orde? Zijn er geen andere kleine mankementjes die er voor kunnen zorgen dat je in de vrieskou vast komt te staan? Liever op voorhand een extra controle dan achteraf met de problemen komen te zitten.
Goed voorbereid de weg op gaan is het halve werk. Toch kun je daarmee niet alle problemen voor zijn. Plotselinge, heftige weersomstandigheden hebben in het verleden al meerdere malen voor grote verkeersopstoppingen verzorgd. En behalve goed de weersvoorspellingen en weeralarmen in de gaten houden, kun je jezelf daar nauwelijks voor behouden.
Mocht je vast komen te staan in een door winterweer veroorzaakte file. Dan is het handig om een waxinelichtje in je auto te hebben. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar een zo'n klein theelichtje is al voldoende om je hele auto warm te houden. En, het kan geen kwaad, een puzzelboekje of tijdschrift kan helpen de tijd te doden.
Maar veruit de belangrijkste, en in de meeste ons omliggende lande verplichte, voorbereiding op de winter is het aanbrengen van winterbanden. Door het zachtere materiaal en de diepere profielen geven dit type banden meet grip op de weg bij winterse weersomstandigheden. Iedereen die al eens mee heeft gemaakt hoe het is om op een glad wegdek je grip te verliezen, kan je vertellen hoe eng het is om door te glijden met je auto zonder dat sturen, remmen of gas geven enig effect heeft.
In landen Italië, Noorwegen en Zweden, is gebruik ervan verplicht gedurende een vaste periode. In Landen als Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk zijn ze verplicht tijdens "winterse omstandigheden." Kijk dus wanneer je in de winter met de auto naar een van deze landen wilt reizen, goed naar de voorwaarden en regels. Wanneer je onverhoopt betrokken zou raken bij een aanrijding, zal het niet hebben van de juiste banden leiden tot een verandering in de aansprakelijkheid. En dankunnen de rapen helemaal gaar zijn.
Kortom, of we het leuk vinden of niet, de winter komt eraan en e kunt jezelf er maar beter op voorbereid hebben. Laat je nergens door verrassen.