Home » Artikelen » Het hooikoortsseizoen staat weer voor de deur

Het hooikoortsseizoen staat weer voor de deur

Pollen

De zon komt weer vaker tevoorschijn en brengt lekker warm weer met zich mee. Maar dit mooie lenteweer is niet voor iedereen een pretje. Het luidt vaak namelijk ook de start van het hooikoortsseizoen in, een allergie waar vervelende klachten bij komen kijken. Wat kenmerkt het hooikoortsseizoen?

Al vroeg pollen in de lucht

Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen in de lucht. Die komen niet alleen van grassen, maar kunnen ook van bomen of kruiden afkomstig zijn. Door de zachte winters en vroege start van de meteorologische lente beginnen ook de hooikoortsklachten steeds eerder.

In het begin van de lente zijn vooral bomen de boosdoener bij hooikoorts, terwijl vanaf mei graspollen de meeste klachten veroorzaken. Niet iedereen zal tegelijk last krijgen van hooikoortsklachten: de één kan bijvoorbeeld gevoelig zijn voor graspollen, terwijl de ander juist een allergische reactie krijgt van pollen van bomen. Niet iedereen hoeft dus tegelijkertijd hooikoortsklachten te hebben.

Verlengd seizoen door ambrosia

Door zachte winters begint het hooikoortsseizoen eerder, maar het duurt tegenwoordig ook langer. Dat heeft te maken met de uitheemse plant Ambrosia. Deze plant bloeit pas laat in het jaar en geeft zeer sterke pollen af. Het klachtenseizoen kan daardoor twee maanden langer duren.

Wat te doen bij hooikoortsklachten?

Hooikoorts kan zorgen voor een loopneus, niezen, een verstopte neus en jeukende ogen. Nare klachten, zeker als je er langere tijd last van hebt. Er zijn verschillende manieren om de klachten te verlichten om zo weer van de lente en zomer te genieten.

Zo kun je bijvoorbeeld hooikoortstabletten of -neusspray gebruiken. Deze producten gebruik je zodra je last krijgt van klachten, waardoor de reactie die je lichaam geeft op de pollen wordt verminderd.

Veel Nederlanders hebben (ongemerkt) hooikoorts

De precieze cijfers over hoeveel Nederlanders hooikoorts hebben zijn niet bekend, maar volgens de Wageningen Universiteit gaat het om zo’n 800.000 tot 1,5 miljoen Nederlanders.

Vaak weten zij niet waardoor zij klachten hebben, en wijten ze het bijvoorbeeld aan een (hevige) verkoudheid. Dit maakt het extra lastig om het aantal mensen met hooikoortsallergie goed in kaart te brengen.