Voor huisdieren is het niet het meest plezierige weerfenomeen, maar het kan wél prachtige plaatjes opleveren. Soms klinkt onweer zo hard dat het lijkt alsof de wolken vlak boven je huis op elkaar botsen. Hoe kun je erachter komen hoe ver weg de bliksem is? Wij leggen het je uit.
Hoe kun je aan de lucht zien dat het gaat onweren?
Al een halve dag voordat het daadwerkelijk gaat onweren, kan men soms al tekenen aan de lucht zien die dit onweer aankondigen. Door het toenemende vocht in de hogere luchtlagen wordt de lucht iets minder blauw en zijn er al rond het middaguur kleine wolkjes zichtbaar.
Soms zijn het wat langgerekte, dunne wolken, die plat zijn aan de onderkant. Aan de bovenkant lijken er kasteeltorentjes te groeien. Deze wolken worden kanteelwolken of altocumulus castellanus genoemd. Een andere maal zijn het grillig gevormde wattenplukjes, altocumulus floccus genaamd. Beide wolkentypen zijn zogenaamde onweersvoorboden en duiden op een onstabiele luchtsoort. Het gaat overigens niet altijd op dat deze wolkjes door een regen- of onweersbui worden gevolgd.
Hoe kun je de afstand berekenen?
Een storm begint vaak met bliksem, gevolgd door donder. Waarom? Omdat licht ons vrijwel meteen bereikt, terwijl de reistijd van geluid zo'n 340 meter per seconde is. Tel daarom het aantal seconden vanaf een bliksemsignalering tot aan de eerstvolgende donder die je hoort. Deel dat aantal seconden door 3, en dan heb je ongeveer het aantal kilometers dat de onweersbui bij jou vandaan is. Je hoort het vaak pas daadwerkelijk donderen wanneer de onweersbui zo’n 10 tot 20 kilometer van je verwijderd is. Een handige vuistregel hiervoor is in ieder geval “When thunder roars, go indoors.”