Home » Artikelen » Invloed van het weer op de energierekening

Invloed van het weer op de energierekening

Iedere maand van het jaar is anders. Qua temperatuur, luchtvochtigheid, zonlicht, windkracht… geen maand, of zelfs dag, is in Nederland hetzelfde. We hebben de jaargetijden winter, herfst, lente en zomer waarin we het jaar verdelen. Per periode verschilt het energieverbruik van huishoudens nogal. Dit verbruik neemt toe in de koude periodes en is laag in de warmere periodes van het jaar. Welke invloed heeft het weer op de energierekening?

Altijd zelfde maandbedrag

In de zomer verbruik je veel minder gas omdat de kachel doorgaans niet aan staat. Hierdoor zijn de lasten lager. Ook het stroomverbruik neemt af, aangezien het langer licht is en lampen uit kunnen blijven. Bijkomstigheid van de warmte, is dat je was ook vaker ophangt en de droger niet inzet. Dat haalt de kosten ook weer omlaag. Het energieverbruik in de zomer- en lentemaanden is lager, maar wel betaal je hetzelfde vaste voorschotbedrag (het bedrag dat je maandelijks betaalt).

Hoge kosten in de winter

In de winter stijgt het verbruik aanzienlijk. Reken je in december uit hoeveel het aantal gebruikte kilowatturen en kubieke meters gas je kosten, dan schrik je misschien van het bedrag. Meestal is dit veel hoger dan het vaste voorschotbedrag dat je moet neertellen. Geen reden om je zorgen te maken; in de zomer wordt dit hoge verbruik gewoon gecompenseerd met het lage energieverbruik.

Invloed warm of koud jaar

Is een jaar gemiddeld warmer, dan heeft dit invloed op je energieverbruik. Dat gaat omlaag, en daarmee de rekening ook. Is een jaar juist koud, dan stijgen de kosten. Kun je niets aan doen. Hoewel… je kunt wel een beetje letten op je verbruik. In plaats van de kachel hoger te zetten, kun je je ook warmer kleden bijvoorbeeld. Volgens klimaatscenario’s van het KNMI lijkt het erop dat winters gemiddeld warmer gaan worden. Afgelopen winter was het gemiddeld 3,8 graden, tegen de 3,4 graden die het gemiddeld was van 1981 tot 2010. Goed voor je energierekening, maar met het oog op het milieu worden we minder blij van deze vooruitblik.

Meten met graaddagen

Een graaddag is een rekeneenheid waarmee het verschil tussen de gemiddelde buitentemperatuur en binnentemperatuur (18 graden) in een etmaal wordt berekend. Als de buitentemperatuur gemiddeld hoger is dan 18 graden, dan staat het aantal graaddagen standaard op nul. Hoe hoger de graaddag, hoe meer energie er gemiddeld wordt verbruikt. Wel zijn er natuurlijk andere graadmeters voor de warmte in jouw huis, zoals de hoeveelheid zon en mate van isolatie. Aan de hand van deze graaddagen en seizoensoverzichten, is het interessant om terug te kijken op het energieverbruik van de afgelopen jaren.

Energie-apps motiveren

Heeft een jaar meer graaddagen, dan kan het zeker zo zijn dat de energierekening omhooggaat. Beschik je over een slimme meter, dan heb je makkelijk inzicht in je verbruik. Helemaal in combinatie met een energie-app is dit leuk. Daarmee kun je per dag zien wat je verbruikt aan energie. Was het die ene dinsdag zo koud? Dan zie je dit waarschijnlijk in de app aan het gasverbruik. Zo’n app zorgt voor bewustwording en hierdoor kan het zomaar zo zijn dat je elke maand, weer of geen weer, probeert om wat bewuster met je energieverbruik om te gaan.

Koude tijden zijn overstaptijden

Tijdens de koudere perioden van het jaar worden mensen zich vaak bewuster van hun energieverbruik. We doen massaal aan energie vergelijken en vinden vaak voordeligere contracten. Het is dan ook daarom dat veel mensen in de decembermaand, wanneer het guur en koud is, vaak overstappen naar een nieuw energiecontract. Voor veel mensen is het jaarcontract dan afgelopen.