Home » Artikelen » Invloed van weersomstandigheden op de zonnepanelen opbrengst

Invloed van weersomstandigheden op de zonnepanelen opbrengst

zonnepanelen opbrengst

Zonnepanelen zijn een populaire manier om op een duurzame en milieuvriendelijke manier energie op te wekken. Het vermogen van zonnepanelen om energie op te wekken is echter afhankelijk van diverse factoren, waaronder de weersomstandigheden. In dit artikel bespreken we de invloed van weersomstandigheden op de opbrengst van zonnepanelen en hoe je de zonnepanelen berekening werkt.

Hoe werkt het vermogen van zonnepanelen?

Zonnepanelen werken door het opvangen van zonlicht en dit om te zetten in elektriciteit. Hoe meer zonlicht er op het paneel valt, hoe hoger de opbrengst van het paneel. Dit betekent dat de opbrengst van zonnepanelen sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden, met name van de hoeveelheid zonlicht die op het paneel valt.

Welke weersomstandigheden hebben invloed op de opbrengst?

Niet alle weersomstandigheden hebben evenveel invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Vooral bewolking heeft een grote invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Als het bewolkt is, wordt het zonlicht gedeeltelijk geblokkeerd, waardoor de opbrengst van de panelen afneemt. Regen heeft in principe geen invloed op de opbrengst van zonnepanelen, omdat regen geen zonlicht blokkeert. Wel kan regen ervoor zorgen dat het zonnepaneel vies wordt, waardoor de opbrengst afneemt.

Temperatuur en hoek van de zon

De opbrengst van zonnepanelen neemt af bij hoge temperaturen. Dit komt omdat de panelen warm worden en daardoor minder efficiënt zijn in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Daarnaast heeft de richting en hoek van de zon hebben ook invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Het is belangrijk om de panelen op een zo optimaal mogelijke manier te richten, zodat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen.

Zonnepanelen berekening

Er zijn diverse manieren om de stroomopbrengst van zonnepanelen te berekenen, afhankelijk van de specifieke weersomstandigheden en de locatie waar de panelen zijn geïnstalleerd. Een van de belangrijkste factoren die de opbrengst bepalen is het zoninstralingsniveau. Dit is het niveau van het zonlicht dat op een bepaalde locatie valt.

Online berekeningen maken

Om een zonnepanelen berekening te maken, kun je gebruikmaken van online rekentools, zoals de zonnepanelen opbrengst rekentool van Zonnepanelen.net.  Deze rekentools nemen de specifieke weersomstandigheden en het zoninstralingsniveau op een bepaalde plek in aanmerking en berekenen op basis hiervan de verwachte opbrengst van zonnepanelen.

Specificaties van je zonnepanelen

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de specifieke eigenschappen van de zonnepanelen, zoals de efficiëntie en de capaciteit van de panelen. Deze eigenschappen bepalen namelijk ook de stroomopbrengst van de panelen en moeten daarom in aanmerking worden genomen bij de berekening van de opbrengst.

Weersomstandigheden maken wat uit!

In dit artikel hebben we besproken hoe de weersomstandigheden invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen en hoe de stroomopbrengst van deze panelen berekend kan worden. Of het nu bewolkt, regenachtig of zonnig is, de opbrengst van zonnepanelen kan door verschillende weersomstandigheden beïnvloed worden.

Reken jezelf zonnig!

Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden bij de berekening van de opbrengst van zonnepanelen en de juiste maatregelen te nemen om de opbrengst te optimaliseren. Door deze factoren in aanmerking te nemen, kun je zorgen voor een zo hoog mogelijke stroomopbrengst van je zonnepanelen en op een duurzame manier energie opwekken.