Alles over kunstgras in de winter
Tegenwoordig zijn er veel mensen die voor kunstgras in de tuin gaan. Dit is ook begrijpelijk, want het is om meerdere redenen voordelig. In de eerste plaats hoef je kunstgras bijna niet te onderhouden. Je hoeft immers niet wekelijks het gras te maaien. Ook hoef je niet meer te sproeien of onkruid te verwijderen. Heb je een zwembadje in de tuin staan? Op kunstgras kan deze het gehele jaar blijven staan. Daarnaast blijft kunstgras ook het hele jaar mooi.
Het geeft je tuin dus een boost en je bent minder tijd aan het onderhouden kwijt. Maar hoe zit het dan met kunstgras in de winter. Kan kunstgras in de winter buiten blijven liggen? In principe is dit mogelijk, maar je moet dan wel met enkele zaken rekening houden. In deze tekst gaan we daar wat dieper op in.
Bladeren verwijderen
In de herfst vallen de bladeren van de boom. Dit is een leuk gezicht, maar tegelijkertijd zorgt het er wel voor dat er veel bladeren in je tuin vallen. Veel mensen met kunstgras laten de bladeren in de tuin liggen, maar toch raden we je aan om deze te verwijderen. Het punt is namelijk dat de bladeren uiteindelijk vergaan. De restanten van de bladeren komen dan tussen de vezels terecht en dit zorgt voor een vruchtbare laag. Daar kunnen zaden van onkruid in ontkiemen en dat is natuurlijk zeer onwenselijk. Het is namelijk lastig om dit weer te verwijderen.
Je kunt de bladeren op verschillende manieren verwijderen. Je kunt er in de eerste plaats voor kiezen om een kunststof bladhark te gebruiken. Het is echter niet de meeste effectieve manier. Je kunt dus beter voor een harde bezem of een bladblazer gaan.
Sneeuw in de winter?
Het is niet gevaarlijk om sneeuw op het kunstgras te laten liggen. Er zijn echter veel mensen die het er lelijk uit vinden zien. Dan kun je ervoor kiezen om sneeuw van het kunstgras te halen, maar dan moet je wel voorzichtig doen. Je kunt het sneeuw voorzichtig met een harde bezem of sneeuwschuiver verwijderen. Gebruik hiervoor geen harde bezem of schop. Deze kunnen het kunstgras namelijk beschadigen. Daarnaast is het sowieso aan te raden om voorzichtig aan te doen. Bij lagere temperaturen zijn de vezels van het kunstgras namelijk een stuk gevoeliger. Daardoor is het kunstgras ook meer vatbaar voor beschadigingen.
Sommige mensen strooien zout op het kunstgras. Het lijkt immers een gemakkelijke manier om het sneeuwvrij te maken. Toch is het niet aan te raden om zout op het kunstgras te strooien. Zout kan er namelijk voor zorgen dat de drainagewerking belemmerd wordt. Is er heel veel sneeuw gevallen en gaat het dooien? Soms loopt het smeltwater dan niet goed weg, omdat de bodem nog een beetje bevroren is. In principe is dit geen probleem, maar het is dan niet verstandig om over het kunstgras heen te lopen. Anders kunnen er namelijk blijvende onregelmatigheden ontstaan.
Kun je kunstgras in de winter leggen?
Alle weerseizoenen brengen uitdagingen met zich mee. In principe is het mogelijk om kunstgras in de winter te leggen, maar je moet dan wel met extra zaken rekening houden. In de eerste plaats kent Nederland koude winters en het kan dus ook flink gaan vriezen. Dit zorgt dan voor een bevroren grond. Bij een bevroren ondergrond is het lastiger om het kunstgras egaal te leggen. Ook kunnen de kunstgrastapijten in de winter stugger worden. Daardoor wordt het lastiger om het op de juiste manier te snijden. Het is dus wel mogelijk om kunstgras in de winter te leggen, maar het brengt wel risico's met zich mee. Om die reden is het ook verstandig om kunstgras in een ander weerseizoen te leggen. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om het uit te besteden aan een expert.
Nog enkele tips
We gaven in de inleiding aan dat kunstgras weinig onderhoud nodig heeft. Toch is het niet onverstandig om het zo nu en dan te onderhouden. Niet alleen in de winter, maar ook bij andere weerseizoenen. Je kunt bijvoorbeeld een speciale kunstgrasbezem kopen. Borstel regelmatig met deze bezem over het kunstgras. Dan blijven de blaadjes mooi en de takjes en zaadjes worden verwijderd. Er kunnen ook vlekken op kunstgras komen. Denk aan vlekken van huisdieren of van je kinderen. Deze vlekken kun je in principe verwijderen met water. Gebruik geen chemische middelen, want dit kan het kunstgras beschadigen.
Al met al moet je kunstgras dus een beetje onderhouden, maar dit stelt weinig voor in vergelijking met normaal gras.