Home » Artikelen » Kleed je stevig aan bij guur weer tijdens een wintersportvakantie

Kleed je stevig aan bij guur weer tijdens een wintersportvakantie

Wintersport

Heb jij de weersvoorspellingen op je vakantiebestemming al bekeken? Traditioneel gaan veel Nederlanders in de kerst-, krokus- en meivakantie op wintersportvakantie. Waar dit vorig jaar niet mogelijk was, hebben landen als Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk de grenzen inmiddels weer wagenwijd opengezet. Nederlanders maakten er de eerste weken van 2022 al massaal gebruik van.

Wintersportvakanties geven mensen een adrenalinekick, zorgen voor fraaie aanzichten tijdens het trotseren van de piste en zijn een garantie voor een goede sfeer in de uren na het skiën of snowboarden. Wie geniet er niet van de Oostenrijkse muziek in de après-ski hutten? Zorg dat je voorafgaand aan een wintersportvakantie voldoende warme kleding in huis hebt gehaald. Je wilt het niet koud krijgen op de piste!

Werk met tenminste drie lagen kleding

Een geschikte outfit voor een wintersportvakantie bestaat uit tenminste drie lagen. De eerste laag is voornamelijk bedoeld voor het snel kunnen afvoeren van transpiratievocht. Vocht in combinatie met een harde wind zal je lichaamstemperatuur snel doen laten dalen. Vaak kiest men als eerste laag voor een onder- of thermoshirt en bijvoorbeeld een lange onderbroek. De tweede laag wordt gevormd door kleding van fleece. Deze fijne stof zorgt er niet alleen voor dat vocht wat door de eerste laag kleding is afgevoerd makkelijk wordt doorgelaten. Ook heeft deze tweede laag een isolerende functie. Het houdt de lichaamswarmte vast tijdens het skiën of snowboarden.

De derde laag is winddicht en waterafstotend. Bij het bekijken van het weerbericht in wintersportgebieden zal je al snel zien dat de temperatuur hier vrijwel standaard rond of net onder het vriespunt ligt. Des te hoger je gaat, des te kouder wordt het er ook. Vaak word je tijdens het skiën geconfronteerd met een harde wind en soms enige neerslag. Een stevige winterjas is in deze situaties onmisbaar.

Draag elektrisch verwarmde skihandschoenen

Met uitsluitend drie lagen kleding ben je er nog niet! Combineer de verschillende kledingstukken met elektrisch verwarmde skihandschoenen. Deze handschoenen verzekeren je ervan dat je het tijdens het skiën of snowboarden niet koud zal krijgen aan je handen. Er is niets vervelender dan koude handen, of nog erger; verkrampte vingers van de kou. De skihandschoenen zijn gemaakt van een materiaal wat waterdicht is en is uitgevoerd met een ademend membraan. Dat laatste is heel prettig, daar het hevig transpirerende handen tegengaat. De handschoenen bevatten oplaadbare accu’s, welke je na een dag op de piste heel eenvoudig oplaadt voor de volgende dag.

Ook handig: de elektrisch verwarmde skihandschoenen kunnen gewoon gewassen worden op 30 graden Celsius. Wel zo fris na je vakantie!

Elektrische handschoenen combineren met sokken

Naast de elektrisch verwarmde skihandschoenen zijn er ook verwarmde sokken verkrijgbaar. Ze hebben hetzelfde effect. Handig aan deze sokken is dat ze via een Bluetooth-verbinding te koppelen zijn aan je telefoon. Op je telefoon stel je in met welke intensiteit de sokken je voeten verwarmen. Niet alleen handig op de piste, maar ook wanneer je in het weerbericht ziet dat het in Nederland koud wordt. Er is niets vervelender dan koude tenen.

Draag een muts onder je helm

Voor je eigen veiligheid is het sterk aan te raden of zelfs verplicht om een helm te dragen tijdens de wintersportvakantie. Om het comfort te vergroten, kun je onder de helm een muts dragen. Houd hier al rekening mee bij de aanschaf van een nieuwe helm. Niet alleen vergroot de muts het comfort van de helm. Ook heeft de muts een isolerende werking, waardoor je het minder snel koud zal krijgen. De meeste warmte verlaat ons lichaam via het hoofd. Door je hoofd stevig in te pakken op koude dagen zal je het minder snel koud hebben.