Heel Nederland is op dit moment in de greep van de plotselinge vrieskou. Na lange tijd hebben we weer een flinke pak sneeuw en kunnen we aankomende week misschien zelfs weer de schaatsen uit het vet halen. Betekent dat dat de winters weer ijzig koud worden als vanouds? Helaas moeten we winterliefhebbers teleurstellen met het antwoord op die vraag. Door de klimaatverandering wordt het namelijk steeds warmer.
De hel van ‘63
Kun je je de ‘hel van ‘63’ nog herinneren? Mocht dat voor je geboorte zijn geweest, dan ken je misschien wel de gelijknamige film over deze extreem koude winter die dit jaar precies 58 jaar geleden is. Dat jaar zakte het kwik tot maar liefst -18 graden onder nul. In 2020 was de winter een stuk warmer met een gemiddelde temperatuur van 6,4 graden. Zachte winters worden normaler en de gemiddelde temperatuur gedurende de wintermaanden wordt steeds hoger. Hoe komt dat?
Grote impact klimaatverandering
De klimaatverandering heeft een grote impact op de gemiddelde temperatuur. De toename van CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer zorgt ervoor dat de temperatuur aan het aardoppervlak toeneemt. Deze opwarming is echter niet overal en altijd even sterk. Het noordpoolgebied warmt bijvoorbeeld veel sterker op dan de gebieden rond de evenaar. Met minder ijs op de noordpool komt er minder koud water en koude lucht onze kant op.
Waarom de poolgebieden sterker opwarmen dan de rest van de wereld? Die oorzaak wordt vaak gezocht in klimaatprocessen die gerelateerd zijn aan sneeuw en ijs. Deze kunnen namelijk klimaatverandering versterken.
Invloed van de wind
Ook hebben de zachte winters te maken met de wind. De opwarming van de aarde gaat in Europa samen met een toename van de westenwinden en een afname van blokkades die voor noordoostenwind zorgen. De wintertemperatuur is hierdoor meer toegenomen dan de wereldgemiddelde temperatuur. Zolang de opwarming van de aarde door blijft gaan, zullen we meer zachte winters krijgen en worden extreem koude winterdagen steeds zeldzamer.
Bronnen: