Home » Artikelen » Mutsweer

Mutsweer

‘Zomer in de lente’, staat er deze keer op de cover. Hé, is dat een foutje? Het was nu toch juist winter in deze lente? De lente waarbij mensen bij het ingaan van de zomertijd spraken over ‘de tweede wintertijd’ en de grap ‘nu kunnen we een uur langer bij licht sneeuwruimen’ vele malen voorbij kwam op Twitter en Facebook.

Beetje overdreven allemaal natuurlijk, want zo bijzonder was de kou in de maand maart en begin april nu ook weer niet. Ja, vergeleken met de afgelopen jaren wel.

Maar we zijn gewoon verwend! Daar gaat het openingsartikel in dit nummer over: hoe het voorjaar de voorbije decennia snel is veranderd en het vaker zomerweer in de lente is dan voorheen. Maar dat gold dus niet voor deze lente. Althans, het begin. Bijzonder om te zien was hoe de natuur op het uitblijven van lenteweer reageerde. Vogels bijvoorbeeld floten gewoon door, of het nou vroor of niet. Die hadden de lente in de kop. Vogels reageren dan ook meer op het langere daglicht dan op temperatuur. De groei van bloemen en planten stond echter vrijwel stil. Het was mooi om te zien hoe die vooral reageren op temperatuur.

Zelfs uitbundig zonnige dagen leek de planten nauwelijks te vermurwen. Zolang het koud bleef, gebeurde er weinig. Voor lenteliefhebbers (en wie is dat niet) is er wel hoop. Het geblokkeerde stromingspatroon dat voor de veel te koude start van de lente zorgde, kan later deze lente juist voor warmer weer dan normaal zorgen. Althans, dat staat te lezen in de lenteverwachting verderop in het nieuwe nummer van Het Weer Magazine. Tot die tijd blijft het mutsweer. Nee, geen stom weer, maar weer voor een muts. Ik hoop echter dat hij nu snel definitief de kast in kan.