Home » Artikelen » Neusspray gebruiken bij verkoudheid? Let hierop

Neusspray gebruiken bij verkoudheid? Let hierop

Neusspray

Het is momenteel wat kouder en natter en we zitten vaker binnen. Hierdoor kunnen virussen zich makkelijker verspreiden, dit geldt ook voor verkoudheidsvirussen. Daarom is iedereen op dit moment dan ook aan het snotteren. Dit vervelende kwaaltje zorgt er onder andere voor dat je neus verstopt raakt en ademhalen lastiger wordt. Je hebt dan waarschijnlijk al snel de neiging om naar de neusspray te grijpen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten om neusspray veilig te gebruiken. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Een verstopte neus door verkoudheid

Een verkoudheid is een virusinfectie die in je neus terechtkomt. Hierdoor ontstaat er een zwelling aan de binnenkant van je neus. Deze zwelling zorgt ervoor dat de neus meer slijm produceert dan normaal. Hierdoor vernauwen je neusgaten waardoor het lastig kan worden om te ademen. Als gevolg hiervan raakt je neus verstopt.

Neusspray om beter te ademen

Een middel dat kan helpen om beter te kunnen ademen als je verkouden bent is neusspray. Dit is een waterachtige vloeistof die je in je neus spuit. Dit zorgt ervoor dat de vaatjes in je neusslijmvlies zich samentrekken. Hierdoor neemt de zwelling af en wordt je neus wijder. Zo kun je weer makkelijker ademhalen.

Xylometazoline

Als je verkouden bent kan het fijn zijn om neusspray te gebruiken. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten als je het gebruikt. In veel soorten zit xylometazoline. Dit stofje zorgt ervoor dat de bloedvaten in je neus krimpen waardoor je meer lucht krijgt. Het doet meestal binnen vijf minuten zijn werk en werkt ongeveer twaalf uur door.

Hoe gebruik je neusspray met xylometazoline?

Gebruik een neusspray met xylometazoline niet meer dan drie keer per dag en zorg dat er steeds minimaal acht uur tussen zit. Het is handig om te sprayen vlak voordat je naar bed gaat. Zo heb je namelijk de hele nacht een open neus. Zorg er ook voor dat je deze soort neusspray niet langer dan zeven dagen achter elkaar gebruikt.

Xylometazoline is namelijk verslavend en hoe langer je de spray gebruikt, hoe afhankelijker je ervan wordt. Je neus raakt gewend aan het stofje en dat zorgt ervoor dat de bloedvaten juist opzwellen in plaats van krimpen. Hierdoor heb je het gevoel dat je neus weer dicht zit. Uiteindelijk zul je steeds meer neusspray nodig hebben om je neus open te houden en dat
kan je neusslijmvlies beschadigen.

Neussprays met een zoutoplossing

Een verkoudheid duurt meestal een week. Maar het kan ook gebeuren dat je langer verkouden blijft en een verstopte neus houdt. Gelukkig zijn er neussprays met een zoutoplossing of capsaïcine. Een zoutoplossing verwijdert aangekoekte korsten in en rond de neus waardoor je makkelijker kunt ademen. Capsaïcine is een stof die uit hete pepers bestaat. Dit prikkelt je neusslijmvliezen en die maken hierdoor minder slijm aan. Dat zorgt ervoor dat je weer vrij door je neus kunt ademen.

Deze soorten zijn niet verslavend en schadelijk voor je neusslijmvliezen en kun je langere tijd gebruiken. Zo hoef je bij een hardnekkige verkoudheid niet met een verstopte neus rond te blijven lopen.