Home » Artikelen » Op Tornadojacht in Amerika? Denk aan je ESTA

Op Tornadojacht in Amerika? Denk aan je ESTA

 Pexels

Ooit gehoord van Tornado Alley? Dat is een gebied in centraal Noord-Amerika waar relatief veel tornado’s voorkomen, gemiddeld zo'n duizend per jaar. Hoewel de meeste niet zo sterk zijn, kunnen sommigen dat wel worden. En dat is behoorlijk indrukwekkend om te zien. Daarom reizen er jaarlijks weerliefhebbers naar Amerika om op een heuse tornadojacht te gaan. Wil je ook naar Amerika? Vergeet dan niet een ESTA aan te vragen.

Het Amerikaanse tornadoseizoen

Het zogenaamde ‘tornadoseizoen’ loopt van maart tot en met juni. In die periode kunnen er honderden tornado’s over de brede strook van Tornado Alley razen. In 2019 was er sprake van wel heel veel natuurgeweld, toen het dodelijkste seizoen sinds 2014 het leven kostte van maar liefst 39 mensen. Gelukkig kunnen onderzoekers de kracht van een orkaan steeds beter inschatten met radarstations en satellieten. Zo kan voorspeld worden waar je beter wel en waar je vooral niet moet zijn om tornado’s te spotten.

ESTA is verplicht

Heb je het besluit genomen om dit bijzondere weerfenomeen met eigen ogen te gaan bewonderen? Dan is het wel belangrijk om te denken aan het aanvragen van een ESTA. Dat is namelijk verplicht voor alle reizigers die per vliegtuig of per boot naar de Verenigde Staten willen reizen. Alleen reizigers die in het bezit zijn van een visum of Amerikaans paspoort vallen niet onder de aanvraagverplichting. Neem je ook je kinderen mee? Ook voor hen is het aanvragen van een ESTA verplicht.

Wat is een ESTA?

De afkorting ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’. Dat betekent dat je geen fysiek document krijgt, maar een elektronische reistoestemming om naar Amerika te mogen reizen. De Amerikaanse Customs & Border Protection heeft dit ingesteld als veiligheidsmaatregel, zodat alle reizigers vooraf gescreend kunnen worden. Voordat je op de boot of op het vliegtuig stapt, wordt er gecontroleerd of je in het bezit bent van een geldig ESTA.

Zo vraag je een ESTA aan

Gelukkig kun je gemakkelijk een ESTA voor Amerika online aanvragen. Dat kan 24 uur per dag via een formulier op de website. Er zijn wel wat voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moeten reizigers bij aankomst in Amerika kunnen aantonen dat ze van plan zijn de Verenigde Staten ook weer te verlaten, door een ticket voor de terug- of doorreis te overhandigen. Ook kunnen reizigers waarvan wordt vermoed dat ze een bedreiging vormen voor de veiligheid of openbare orde altijd geweerd worden door Homeland Security, zelfs als ze een geldig ESTA of visum voor Amerika bezitten. Check dus voordat je op tornadojacht gaat even goed of je aan alle voorwaarden voldoet.