Home » Artikelen » Overslaan

Overslaan

Zes jaar geleden verhuisde ik van Amsterdam naar Haarlem. Kregen we in Amsterdam al niet veel sneeuw, ik verwachtte in Haarlem nog minder sneeuw te zullen zien. Niets was echter minder waar. Sinds ik er woon heb ik elke winter sneeuw gehad, soms zelfs een dik pak. Deze winter tapt uit een heel ander vaatje. Ik heb tot nu toe nog geen vlok sneeuw gezien en dat geldt voor de meeste mensen in ons land, behalve  diegenen die in het noordoosten wonen. Daar hebben ze wel in de  laatste week van januari een paar dagen echt winterweer gehad met sneeuw en kou.

Fascinerend hoe groot de weersverschillen kunnen zijn in zo’n klein landje! Het was gewoon onwerkelijk om in Het Journaal de beelden van een winters en sneeuwrijk Groningen te zien, terwijl hier het fluitenkruid al stond te bloeien. Dat bewees dat de winter soms wel heel erg dichtbij was, maar de kou bereikte ons land steeds net niet.

In Amerika heeft de winter wel enorm uitgepakt. Een groot deel van de Verenigde Staten heeft te maken gehad met diepvriestemperaturen en een aantal flinke sneeuwstormen. Niets van dit alles bij ons dus. Deze winter zal bij ons de boeken in gaan als een van de zachtste winters van de laatste drie eeuwen. Van mij mag de winter nu wel helemaal  wegblijven, hij heeft zijn kans gehad. En dat zeg ik als winterliefhebber!

Als de kou dan maar niet alsnog in het voorjaar komt, zoals vorig jaar.
Nee, binnenkort gewoon lekker lenteweer. De winter slaan we dit jaar blijkbaar over.

Frank van der Laan, Hoofdredacteur Het Weer Magazine