Stiekem willen we allemaal de perfecte weerfoto kunnen maken. Van romantische zonsondergangen tot afschrikwekkende bliksemschichten tot sneeuwwitte landschappen: met een smartphone in de hand kan je altijd en overal de mooiste foto’s maken. Maar wat zijn nu de beste weersomstandigheden om een goede foto te maken?
Voor goede foto’s ben je eigenlijk steeds afhankelijk van de weersomstandigheden. Helaas is het weer onvoorspelbaar, want je zal altijd zien dat het net als je een mooie foto wilt maken heel hard begint te regenen. Maar slecht weer hoeft niet per se te betekenen dat je geen goede foto’s kan maken. Een mooie foto hangt namelijk vooral af van de lichtomstandigheden.
Het Gouden Uur
Volle zon en heel veel licht: de perfecte omstandigheden voor een mooie foto denk je vast. Helaas! Op een erg zonnige dag is het licht van de zon te hard, waardoor er diepe schaduwen met veel te harde overgangen op je foto’s komen. Hard licht maakt je foto’s simpelweg lelijk.
Wil je toch fotograferen op een mooie zomerse dag? Dan ga je het best heel vroeg op stap, kort na zonsopgang, of net op het einde van de dag, net voor de zon ondergaat. Dat zijn de gouden uren om te fotograferen, want dan is de kwaliteit van het licht op haar best. Het ideale moment dus om eens naar een leuke buurt in Rotterdam of Utrecht te trekken om wat fotootjes te schieten.
Het beste uit een bewolkte dag
Hoewel het op een bewolkte dag vaak grijs is, is het licht op zulke dagen wel perfect om op elk moment van de dag foto’s te maken. Zulk licht heet zacht licht, op zonnige dagen kun je in de schaduw ook gebruik maken van zacht licht. Zacht licht is de tegenpool van hard licht en is perfect om portretfoto’s te maken in mooie omgevingen. Eerder fan van natuurfotografie? Dan is zacht licht ook geschikt: een uitgelezen kans voor een tripje naar het Vondelpark. Voor weerfoto’s vermijd je dit licht wel maar beter, want de lucht komt er altijd wit uit te zien op foto.
Hoe zit het met tegenlicht?
Tegenlicht is wanneer de lichtbron achter het onderwerp van je foto is. Dat geeft veel contrast en daarom gebruik tegenlicht dan ook beter aan het begin of op het einde van dag.
Wanneer je graag landschappen en architectuur fotografeert, is tegenlicht vaak je partner in crime. Het licht is krachtig en suggestief en brengt ook de juiste stemming in je foto. Tegenlicht kan ook een dramatisch effect creëren wanneer er bijvoorbeeld mist of nevel is. Wedden dat het Rijksmuseum er met tegenlicht statig uitziet op foto?
Extra trip: zorg ervoor dat je lens helemaal schoon is wanneer je gebruikmaakt van tegenlicht. Tegenlicht kan namelijk voor flares zorgen. Maar als je geen flares kan vermijden, zorg er dan voor dan ze deel uitmaken van je compositie. Zorg ervoor dat het erbij hoort eerder dan een ongelukkig neveneffect van de natuur.
Hoe meer drama, hoe beter
Drama klinkt erg, maar het kan net voor de meest spectaculaire foto’s zorgen. Dramatisch licht krijg je bij bijvoorbeeld de opkomst van een stevige storm of er net na. Of denk aan de zon die even door de wolken komt piepen op een regenachtige dag.
Dramatisch licht zorgt voor de ideale setting om architectuur of landschappen te fotograferen, maar ook alle andere dingen die je buiten kan vinden. Wanneer het nog eens een onweerachtige dag is, trek dan net voor het onweer overtrekt naar buiten en schiet zoveel foto’s als je kan. Dramatisch licht duurt niet heel lang en komt niet zo vaak voor.
Speel met kleur
Of er nu hard licht is, zacht licht of dramatisch licht: de zonsopgang en zonsondergang maken alles mooi en kleurvol. Tijdens het Gouden Uur kan je de mooiste foto’s maken van praktisch alles. Zonsopgang en zonsondergang maken je foto’s suggestief en sfeervol. Op deze momenten van de dag ziet alles er ook veel mooier uit en dat is waarom elke fotograaf net wat vroeger het bed uitkomt. In de vroege ochtend maak je de mooiste plaatjes!
Met deze tips maak je vast de mooiste (weer)foto’s. Maar weet je niet goed wat doen met het eindresultaat? Lees dan zeker deze blog om je souvenirs steeds bij je te hebben.