Home » Artikelen » RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit

RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit

Bewoners in de zuidelijke en centrale regio's van Nederland kunnen in de komende dagen te maken krijgen met smog als gevolg van ozonconcentraties in de atmosfeer. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat de luchtkwaliteit van donderdag tot en met zaterdag naar verwachting als "onvoldoende tot slecht" zal worden beoordeeld. Het RIVM adviseert mensen om binnen te blijven en zich te onthouden van zware lichamelijke inspanning als ze gevoelig zijn voor smog. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) voorspelt de komende dagen temperaturen boven de 30 graden Celsius en weinig wind.

Luchtwegklachten

Zelfs op zondag kunnen mensen nog steeds last hebben van smog. De vooruitzichten verbeteren vanaf maandag. Smog als gevolg van ozon kan leiden tot luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Bovendien kunnen irritaties aan de ogen, neus en keel optreden.

Wat is smog?

Smog door ozon ontstaat als luchtvervuiling zich ophoopt op zonnige dagen met weinig wind, waardoor vervuilende stoffen onder invloed van zonlicht worden omgezet in ozon. Smog kan vooral voorkomen in stedelijke gebieden en industriële regio's waar sprake is van hoge concentraties luchtvervuiling. 

Smog