Home » Artikelen » Schade aan je huis door slecht weer? Zo ga je ermee om

Schade aan je huis door slecht weer? Zo ga je ermee om

Extreem weer

Hoosbuien, hagelstormen en harde wind: extreem weer kan veel schade aanrichten. Het liefst wil je natuurlijk dat jouw huis en tuin hier zo min mogelijk door getroffen worden. Het is lastig te voorkomen dat er een keer iets stuk gaat, maar er zijn wel manieren om het risico op schade en financiële tegenvallers zo klein mogelijk te maken. In dit artikel lichten we deze uit.

Extreem weer komt steeds vaker voor. Droogte en hoge temperaturen, maar ook hoosbuien en hevige stormen. Zo was er in 2022 zelfs een recordbedrag aan claims door slecht weer: maar liefst 886 miljoen euro.

1) Verstevig je schutting

Een schutting vangt tijdens een storm al snel behoorlijk veel wind. Hier kan schade door ontstaan, zeker wanneer de afscheiding niet goed onderhouden is. Check daarom regelmatig of je schutting rotte delen heeft, en of het nog tegen een stootje kan.

Komt er een storm aan voordat je je oude schutting hebt kunnen vervangen? Ondersteun deze dan door het te stutten. Door te verstevigen voorkom je dat je schutting omvalt.

2) Snoei loshangende takken

Je ziet het vaak genoeg voorbij komen na een storm: een tak op de motorkap van een auto of door het raam van een huis. Loshangende takken in je voor- of achtertuin zijn dan ook een groot risico voor je omgeving. Snoei deze daarom van tevoren en controleer regelmatig of de boom dode of zieke takken heeft, want deze breken sneller tijdens een storm. Zo verminder je de kans op vervelende ongevallen.

3) Maak je dakgoten en regenpijpen schoon

Verstopte dakgoten en regenpijpen zorgen ervoor dat de doorstroom van grote hoeveelheden water tijdens een grote regenbui niet goed afgevoerd kan worden. Dat betekent dat het erg zwaar kan worden en kapot kan gaan tijdens een storm. Dit kan zorgen voor lekkages. Het is daarom erg belangrijk om deze goed schoon te houden.

4) Verzeker je huis en tuin

Een woonverzekering afsluiten helpt misschien niet met het voorkomen van schade, maar zorgt er wel voor dat je gedekt bent tegen grote financiële tegenvallers. De gemiddelde schadeclaim door extreme regen ligt namelijk rond de 2.000 euro, een bedrag wat je waarschijnlijk liever uitgeeft aan een mooie vakantie.

Er zijn twee verschillende soorten woonverzekering. Een opstalverzekering dekt de schade aan je huis en alles wat aan je huis en tuin vastzit. Voor je meubilair en andere losse delen van het huis heb je een inboedelverzekering nodig.

Als je een woonverzekering hebt is het wel belangrijk om er alles aan te doen de risico’s op schade te verminderen. Had je de schade kunnen voorkomen? Dan is er een kans dat je hier niet voor verzekerd bent.

Blijf veilig

Is er een hevige storm op komst? Ga dan niet op het allerlaatste moment nog naar buiten om te snoeien of je dakgoot schoon te maken, aangezien dit erg gevaarlijk kan zijn. Doe dit daarom ruim op tijd of onderhoud het regelmatig. Zo ben je altijd goed voorbereid op extreem weer, en verminder je het risico op schade.