Het hebben van een persoonlijk weerstation kan een uiterst bevredigende hobby zijn; die je in staat stelt om klimatologische veranderingen nauwkeurig te volgen en voorspellingen te doen. Of je nu een gepassioneerde weeramateur bent of simpelweg persoonlijk geïnteresseerd bent in lokale weersomstandigheden; een goed onderhouden weerstation is essentieel. In deze blog geven we handige tips en inzichten die je helpen om je weerstation optimaal te laten functioneren.
Haal reserveonderdelen
De eerste tip die we je mee willen geven om je eigen weerstation te onderhouden, is om reserveonderdelen aan te schaffen. Door middel van extra onderdelen in huis halen, weet je namelijk zeker dat je snel je weerstation kunt repareren. Soms zijn dit erg specifieke onderdelen, zoals een sensor voor de windrichting of een batterijhouder. In andere gevallen zijn wat meer algemene onderdelen de boosdoener. In dit geval vind je vast en zeker bij een plek als altecparts.nl iets wat je zoekt.
Houd alles schoon
Het verschil dat een beetje schoonmaken kan maken voor je weerstation is niet te onderschatten. Weerstations verzamelen nou eenmaal stof en ander vuil. Dit kan de sensoren beïnvloeden, waardoor je onnauwkeurige gegevens krijgt. Maak het je routine om eens in de zoveel tijd een doekje over je apparatuur te halen. Doe dit vooral na een stormachtige dag, want wind kan allerlei rommel met zich meebrengen. Geef een beetje liefde en aandacht voor je weerstation en het bedankt je met de meest nauwkeurige weersvoorspellingen.
Kalibreer de apparatuur
De juiste kalibratie van je apparatuur is cruciaal voor het vastleggen van nauwkeurige weergegevens. Door regelmatig te controleren of al je meters en lezers nog correct zijn afgestemd, voorkom je dat sluimerende afwijkingen zich langzaam opstapelen. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je weerstation plotseling onjuiste metingen geeft. Neem daarom het kalibreren serieus.
Voorkom obstakels
Om je weerstation optimaal te laten werken, is het belangrijk om te zorgen dat er geen obstakels zijn die de metingen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan hoge bomen of gebouwen die de wind blokkeren of schaduw op de sensoren werpen, wat de temperatuurmetingen onjuist maakt. Probeer dus een open plek te vinden waar je weerstation vrij is van externe invloeden en je de zuiverste data krijgt.
Houd de batterijen vers
Niks is vervelender dan wanneer je met je weer hobby bezig bent en je er ineens achter komt dat je stationnetje het niet meer doet – juist als het weer spannend wordt. Vaak is een lege batterij de boosdoener. Wacht daarom niet tot ze helemaal op zijn, maar vervang of laad de batterijen regelmatig weer op. Zet een herinnering in je telefoon voor elke paar maanden, of nog beter, krijg batterijen die je een seintje geven als ze bijna leeg zijn. Zo zit je nooit meer met een weerstation dat meer slaapt dan meet.