Home » Artikelen » Tips om veilig met je e-bike in de regen te kunnen fietsen

Tips om veilig met je e-bike in de regen te kunnen fietsen

Fietsen

Je doet het natuurlijk liever niet, fietsen in de regen, maar in een land als Nederland, waar de kans op regen vooral in de periode tussen september en maart relatief groot is, ontkom je er niet aan om een keer door de regen heen te moeten fietsen. Stel dat je iedere dag keurig met je fiets naar het werk gaat en niet de beschikking hebt over een auto, dan heb je geen andere keuze. Nu kun je wel een regenpak dragen om jezelf te beschermen en droog te blijven, maar het fietspad is en blijft wel nat en ook het zicht is een stuk minder. Om er dan toch voor te zorgen dat je veilig op je e-bike door de regen kunt fietsen, hebben we een aantal praktische tips voor je.

Zorg voor een goed regenpak

Het is misschien niet het meest fijne, maar wel effectief op het moment dat je droog van A naar B wilt kunnen fietsen. Een regenpak is namelijk dusdanig ontworpen dat er geen druppel regen doorheen komt. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je een stuk meer wind vangt, waardoor je accu wat sneller leeg kan gaan, doordat de weerstand vele malen hoger is. Uiteraard is het wel zaak dat je kiest voor een regenjas en regenbroek van goede kwaliteit, want ook wanneer je broek maar iets vochtig is, is het niet prettig wanneer je hier de hele dag mee op je werk moet rondlopen, kunnen we je verzekeren.

Kijk je remmen en banden goed na

Wanneer het flink regent of net heeft geregend, is de kans groot dat het wegdek wat gladder is dan normaal. Omdat je met een e-bike al snel 25 kilometer per uur fietst, zijn goede remmen en ook een goed profiel op de banden en voldoende lucht ontzettend belangrijk. Zorg er dus voor dat je je remmen en ook het profiel van je banden regelmatig controleert, zodat je zeker weet dat je voldoende grip hebt, ook wanneer het flink heeft geregend. Dit geldt overigens ook wanneer je op een normale fiets zit. Twijfel je nu of een e-bike iets voor je is, aangezien je een stuk sneller gaat dan op een normale fiets, dan is hulp bij de keuze voor een e-bike zeker aan te raden. Zo kunnen ze je uitleggen hoe een e-bike werkt en zullen ze je ook vertellen dat je helemaal zelf bepaalt hoe hard of je gaat. Vaak hebben deze fietsen 3 tot 5 standen en kun je ook voor wat minder trapondersteuning kiezen, waardoor je een stuk minder hard fietst.

Zorg dat je goed zichtbaar bent

Tijdens de regen ben je vaak een stuk minder goed zichtbaar. Veel automobilisten moeten daarom ook hun uiterste best doen om je goed te kunnen zien. Om te voorkomen dat je betrokken raakt bij een aanrijding, is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Dit kun je op een aantal manieren doen. Allereerst is het raadzaam om te zorgen voor de juiste verlichting op de fiets. Waar veel mensen gebruikmaken van standaard verlichting, is knipperlicht een stuk effectiever. Zo val je beter op en is de kans op een ongeluk kleiner. Zorg er daarnaast ook voor dat je reflecterende kleding draagt, in dit geval dus een regenpak. Vaak zijn de meeste regenpakken wel voorzien van een reflecterende strip, waardoor je, wanneer een auto je tegemoet komt of achter je rijdt, een stuk beter zichtbaar bent.