ls het buiten koud is is het heerlijk om de houtkachel aan te doen. Het geeft sfeer en gezelligheid en het geeft een speciale behagelijke warmte die niet te vergelijken is met de warmte van centrale verwarming. Je denkt erover om een houtkachel aan te schaffen, maar is jouw huis wel geschikt? Wat voor soort houtkachel moet je kopen en wat zijn de kosten. Allemaal belangrijke vragen om te beantwoorden als je graag een houtkachel wilt. De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.
Is mijn huis geschikt voor een houtkachel?
Zonder een schoorsteen of een rookkanaal kan een houtkachel niet werken. Het is dus belangrijk om eerst uit te zoeken of jouw huis een bestaand rookkanaal en een schoorsteen heeft. Woon je in een appartement op een verdieping, dan is het helaas niet mogelijk om een houtkachel te gebruiken, omdat het niet mogelijk is om een rookkanaal naar buiten te maken. Een rookkanaal moet namelijk boven de nok van het huis komen om rookoverlast te voorkomen. Als je in een huis woont zonder rookkanaal dan zal dit eerst geplaatst moeten worden. Je zult dan rekening moeten houden met bijkomende kosten.
Het juiste vermogen bepalen
Is je huis geschikt voor een houtkachel? Dan is de volgende stap het uitzoeken welk vermogen de houtkachel moet hebben. Het vermogen wordt berekend in kilowattuur. Meestal levert een houtkachel zo’n 1 tot 12 kWu. Kies niet te snel voor een te grote kachel met een te groot vermogen. Hierdoor kan een de kachel niet optimaal verbranden met allerlei problemen van dien zoals rookaanslag in het rookkanaal, rookaanslag op de ruiten van de kachel en hoge concentraties gevaarlijke uitstoot. Deze uitstoot is niet goed voor jezelf en niet voor het milieu. Bij een woonkamer van ongeveer 50m2 met een hoogte van 2,60 is een houtkachel met een vermogen van 5KWu meestal voldoende.
Welk type houtkachel?
Als je het vermogen van de houtkachel hebt berekend kun je gaan nadenken over het soort houtkachel dat je wilt aanschaffen. Er zijn verschillende soorten houtkachels op de markt. Zo heb je bijvoorbeeld speksteenkachels, tegelkachels, gietijzeren houtkachel en stalen kachels. Gemiddeld is een gietijzeren kachel het goedkoopst omdat deze vaak wat kleiner zijn een wat minder vermogen hebben.
Speksteenkachel
Een speksteenkachel heeft een hoog rendement en geeft veel warmte af. Deze houtkachels hebben speksteen platen die de warmte opslaan en vervolgens deze warmte uren kunnen uitstoten. Hierdoor gebruikt een speksteenkachel weinig hout en hoeft vaak maar enkele uren per dag gestookt te worden om uren warmte te kunnen uitstoten.
Tegelkachel
In Duitsland, Oost-Europa en Scandinavië zijn tegelkachels geliefd. De buitenkant is vaak van glazuur waardoor tegelkachels gemaakt kunnen worden in allerlei kleuren. De warmteafgifte van een tegelkachel is te vergelijken met die van een speksteenkachel.
Gietijzeren houtkachel
Een klassieke gietijzeren houtkachel is degelijk en duurzaam. Doordat deze houtkachel gegoten wordt zijn sommige houtkachels rijkelijk versierd. Gietijzeren kachels geven veel stralingswarmte af wat zorgt voor het typerende behagelijke gevoel van een houtkachel.
Stalen houtkachel
Stalen houtkachels hebben een moderne uitstraling. Stalen houtkachels hebben dubbele wanden in tegenstelling tot gietijzeren houtkachels. Doordat de kachel dubbele wanden heeft geeft de kachel naast stralingswarmte ook convectiewarmte af. Hierdoor wordt de warmte door de hele ruimte verspreid. Hierdoor is het rendement van een stalen kachel een stuk hoger dan het rendement van een gietijzeren houtkachel.
Wat kost een houtkachel?
Houtkachels zijn er in verschillende prijsklassen. Grofweg gezegd ligt de prijs ergens tussen 500 en 5.000 euro. De prijs is afhankelijk van het soort kachel en de grootte ervan. Over het algemeen geldt hoe groter de kachel hoe hoger het prijskaartje. Sites zoals Bestenu.nl kunnen je helpen bij je zoektocht naar een goede houtkachel. Door goed onderzoek te doen vind je snel een houtkachel die past bij jouw wensen.
Veiligheid
Heb je een houtkachel dan speel je letterlijk op een gecontroleerde manier met vuur. Daarom is het belangrijk om het gebruik van een houtkachel zo veilig mogelijk te maken. Plaats een onbrandbare vloerplaat op de grond. Bijvoorbeeld plavuizen, metaal of glas is hiervoor geschikt. Zorg dat de schoorsteen minimaal een keer per jaar geveegd wordt om schoorsteenbrand te voorkomen. Als je paraffinebriketten gebruikt pook dan niet teveel in het vuur. Er kan brandbaar materiaal aan de pook blijven hangen. Mocht er toch een schoorsteenbrand ontstaan blus deze dan nooit met water. Hierdoor kunnen ontploffingen ontstaan. Doof het vuur met zand en sluit de luchttoevoer zo snel mogelijk af. Stook je houtkachel niet te vaak en houd je aan de richtlijnen van de stookwijzer. Op deze manier bezorg je anderen geen overlast.
Afbeeldingen:
- Foto: Unsplash